Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturministern ute på djupt vatten

Ska skattebetalarnas pengar användas för att hjälpa till att sprida rasistisk propaganda?
De flesta skulle nog svara nej på den frågan. Den lilla andel av befolkningen som delar de inskränkta idéerna är möjligen av en annan uppfattning.
Tråkigt nog kommer så att ske ändå.

Annons

Genom presstödet kommer Nationaldemokraternas tidning Nationell idag att erhålla drygt två miljoner av skattebetalarnas pengar. Eftersom tidningen uppfyller de kriterier som krävs så har Presstödsnämnden inte möjlighet att fatta något annat beslut än att bevilja stöd och betala ut pengarna.

Det här har vållat en hel del debatt och kritik. Tidningen Fokus chefredaktör Martin Ahlquist gick i går till hårt angrepp mot beslutet samtidigt som han meddelade att han lämnade sin plats som suppleant i Presstödsnämnden eftersom han inte vill medverka till att skattepengar finansierar rasism.

Bland flera andra som reagerade över beslutet finns kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Även om kulturministern inte uttryckte några synpunkter på själva beslutet, vilket vore högst olämpligt, sade hon sig finna det motbjudande och aviserade samtidigt en översyn av urvalskriterierna för presstödet.

Jag har full förståelse för att kulturministern finner det motbjudande och att Ahlquist inte vill medverka till att skattepengar används till att sprida rasistisk propaganda. Jag instämmer mer än gärna i båda åsikterna. Däremot oroas jag över Ahlquists önskemål om att Presstödsnämnden ska kunna ta hänsyn till tidningarnas innehåll. Och jag är minst lika orolig över kulturministers aviserade förändring av urvalskriterierna.

Vem är det som i så fall ska avgöra vad som håller tillräckligt hög kvalitet för att beviljas presstöd? Eller om tidningarna på ett tillräckligt påtagligt sätt bidrar till publicistisk mångfald?

Börjar man att gå in och göra den typen av avgränsningar är man ute på väldigt djupt vatten. Då riskerar man inte bara att ha förverkat hela tanken bakom presstödssystemet. Utan även att göra sig skyldig till censur.

Innehållet ska styras av Tryckfrihetsförordningen. Presstödets vara eller icke vara får diskuteras utifrån andra kriterier. Även om det riskerar att innebära att tidningar som Nationell idag erhåller presstöd.

Mer läsning

Annons