Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturkossan i Järvsö bjuder på feministiskt motstånd

Vackra akvareller och hantverksskickliga konstverk i all ära. Vi behöver det vackra och hållbara att titta på. Men ibland måste man få variera kosten med lite galet, fult och upproriskt. Det bjuder Kulturkossan i Järvsö på.

Hälsinglands konstscen är inte speciellt stor. De få konsthallar som finns bjuder inte heller det motstånd som en ny generation, arga kvinnor efterfrågar.

Det finns ett undantag och det blir tydligt vid ett besök hos Kulturkossan på Stenegård i Järvsö.

Läs mer: "Fram för fler starka brudar"

Här är det minsann inget lättuggat den här gången heller. Om man ska drabbas av ångest eller upprymdhet av Maria Noréns och Marie Olskims Lusts utställning "Hjältar och fattiglappar" beror på vem man själv är, men energin och ilskan märks tydligt när man träder in i utställningsrummet.

I brist på pengar – alltid dessa fattiga konstnärer – har de använt vad de fått tag på gratis. Av dockor, tidningsklipp, strykjärn, gamla långkalsonger, papper, trägalgar, en skyltdocka, gasmask, papperspåsar med mera har de skapat en sugande installation till elektronisk musik av Andreas Lust.

En flygande kvinna möter, förankrad med sladdarna till två strykjärn fastsatta i bröstvårtorna. Små dockor från världens alla hörn på golvet formerade som en liggande kvinna, med ficklampor som strålkastare över hela verket. Allt skapat utan några investeringsmedel, man tager vad man haver liksom.

Och så ett kollage med superhjältar och klipp som feministiska stridsrop. Man behöver inte fatta eller djupanalysera utan bara ta in att detta är konst som inte bryr sig om att stryka medhårs. Kvinnliga superhjältar som klarar vardagens alla utmaningar, eller helt enkelt skiter i dem. Det är i alla fall ett skrik mot förutbestämda könsroller och ett beslut att ta över tolkningsföreträdet.

Bra eller dåligt? Man kan fundera över det hantverksmässiga, men egentligen spelar nog ingen roll. En konstscen som denna ser man nog mest i storstäder utanför Sveriges gränser, lite avantgardistiskt så där.

Det är i alla fall uppiggande att det finns sådana som går på tvärs. och att de finns i Hälsingland. Därefter kan man tillåta sig att titta på en vacker utsikt, eller kanske Lillemor Weises pastellvackra oljemålningar på Kvarnen i Söderhamn. Båda delarna behövs, men på väldigt olika sätt. Det är bredden som efterfrågas.

Ännu fler kvinnliga superhjältar som landat i vår närhet finns i Kulturkossans vardagsrum, där Ebba Skjefstad, Alice Nilsson, Christine Linde och Karin Li omtolkar superhjältar i foto, måleri, kollage och silversmide. Många överraskningar för den som vågar gå nära.

Utställningen pågår till den 15 maj, och sedan blir det Forsa fotolinjes utställning och ytterligare nya överraskande och upprörande utställningar, som Mansjakt lagom till nationaldagen den 6 juni.