Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturhuset mer än bara ett hus

Att Bollnäs kommun nu har ett fungerande Kulturhus och ett större kulturutbud upprör många.

Vissa menar att pengarna i stället borde lagts på annat. Vissa menar att byskolor är viktigare och att människor i kommundelarna klarar sig finfint utan kulturhus.

Kulturhuset får bli symbol för allt det som är onödigt och obehövligt, något som bara angår ett fåtal, kanske ett litet gäng kultursnobbar?

I verkligheten rymmer Kulturhuset en mängd verksamheter som angår de allra flesta kommuninvånare, i alla åldrar. I första hand biblioteket, redan sedan tidigare kommunens mest välbesökta offentliga institution. Barn- och ungdomsbibliotek kompletterar skola och barnomsorg. Inte bara bokälskare använder biblioteket, för studerande är biblioteket en viktig resurs och erbjuder litteratur inte bara från det egna biblioteket utan från hela det nationella bibliotekssystemet.

I Kulturhuset finns även ny och fräsch fritidsgård för ungdomar, lokaler för debatter, föreläsningar och vidareutbildning. Här finns turistbyrå, gratis resurser för släktforskning och bygdeforskning och inte minst en perfekt konsertlokal med teater- och musikprogram för olika åldersgrupper och olika smakriktningar. I Kulturhuset finns också kulturskolan som utnyttjas av barn och ungdomar från hela kommunen, även kommundelarna.

Kulturhuset är inte i första hand ett hus utan alla dessa verksamheter. Det är svårt att instämma i klagokören som menar att de skulle vara onödiga!

Anna-Clara Tidholm, Arbrå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel