Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturhus i förändring: Missionshuset blev klubbhus

KULTURHUS I FÖRÄNDRING, DEL 2 av 4
En gång i tiden hade i stort sett varje by en samlingslokal, ofta en frikyrka. Men förändringens vindar går snabbt och mängder av dessa ofta ideellt byggda mötesplatser är i dag något annat än ett bönens hus. Så tjänar till exempel Backa missionshus i dag idrotten.

När Elvi Sandberg var barn vistades hon mycket i missionshuset i Backa i Sörforsa väster om Hudiksvall. Hennes pappa Arne Anderson var ordförande i församlingen och både han och mamma Stina var engagerade som söndagsskolelärare med mera.

– Min farmor, som föddes 1890, kom med i församlingen i ungdomen. När missionshuset byggdes var hon nio år, säger Elvi Sandberg.

Söndagsskola, gudstjänst med kyrkkaffe, scoutverksamhet och konfirmationsundervisning, bröllop och auktioner. Det var i församlingen vännerna fanns, alla kände varandra.

– Jag vet ju inte hur det är att inte tillhöra en frikyrkoförsamling. Men vi kände att vi ingick i en helhet, vi hade relationer till andra platser. Scoutläger och sångarutbyte gjorde att man lärde känna folk i hela Missionsförbundet, berättar Elvi Sandberg.

När vi träffas för att se hur missionshuset i Backa förändrats sedan det såldes år 2000 har hon med sig en hel hög med fotomaterial och skriven historik. Här finns verkligen en källa att ösa ur. Ett tag hette det Sörforsa missionshus, men det namnet slog aldrig igenom, man sa Backa.

På plats finns också Sven Bergström, ordförande i Forsa orienteringsklubb som numera äger huset.

– Jag vet att pappa var nöjd att det blev Forsa OK som tog över missionshuset. Han ville att det skulle fortsätta vara en allmän samlingslokal och inte privathus, säger Elvi Sandberg och går runt och tittar i lokalerna.

Huset byggdes 1899 och har varit med om en mängd om- och utbyggnader, renoveringar och moderniseringar genom åren. 1934 byggdes det ut på längden och höjden och inför församlingens 75-årsjubileum 1966 gjordes en genomgripande modernisering med elvärme, vattentoaletter, ungdomsvåning en trappa upp och mycket annat. Huset har alltid anpassats till verksamheterna, inte tvärt om.

Rumsindelningen på bottenplanet är i stort sett densamma i dag när Forsa orienteringsklubb håller till här. Här finns lilla salen, lämplig för möten, och stora salen med upphöjd scen som en gång användes som gudstjänstlokal. Det som gjorde huset till en kyrka, korset som hängde på väggen bakom predikstolen, är förstås borttaget och Forsa OK:s emblem hänger där i stället.

Trots alla ombyggnader finns ändå mycket av inredningen från 1960-talet kvar i orienteringsklubbens lokaler. En hel del möbler och taklampor med mera har inte bytts ut. Fönsterglasen i den stora salen är lite speciella och kom nog till på 1960-talet. De är ojämnt halvgenomskinliga i ett speciellt brutet mönster. Däremot har huset kompletterats med jordvärme, omklädningsrum, duschar och bastu.

– Huset fungerar bra för oss. Numera är det också bygdegård och hyrs ut till bröllop och födelsedagsfester med mera, säger Sven Bergström.

Pianot, som stod i stora gudstjänstsalen, förvaras ostämt i garaget utanför. Vart standar och andra minnen från missionsförsamlingens tid tagit vägen vet varken Elvi eller Sven.

Kulturarv i förändring del 1: Än lever några prästgårdar kvar