Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen ska få råd: "Det är bra om det blir ett nytänkande, utvecklande kulturråd"

Tidningen Dagens samhälle kallade Nordanstig kulturskymningskommun för ett par år sedan. Kanhända får kulturlivet luft under vingarna nu, då ett kultur- och turismråd ska utses.

Annons

Den 15 januari var sista dagen att nominera personer till ett kultur- och turismråd. Nu har 16 kvinnor och 6 män föreslagits till denna remissinstans för frågor kring Nordanstigs kulturliv där "överläggningar, samråd och ömsesidig information mellan kulturutövare, enskild, förenings- eller företagsform och Nordanstigs kommun" ska ske. En representant från föreningsrådet ska ingå, två lokalpolitiker, tre tjänstemän (näringslivschef, näringslivssekreterare och bibliotekschef) och fem personer väljs bland nominerade.

Kommunen har redan ett näringslivsråd , som ska fungera som remissinstans i näringslivsfrågor. Nu ska det nya rådet verka för att kommunen ska ta del av och beakta kulturlivets synpunkter, rådet ska kunna ta initiativ och aktivt verka för förändringar och utveckling av kommunens verksamheter inom kulturområdet, enligt Barbro Björklund, näringslivssekreterare. Rådet, som ska utses av en arbetsgrupp knuten till näringslivskontoret, ska sammanträda 4–6 gånger årligen, och troligen tillsättas i mars.

Informationen har funnits på Nordanstig.se en tid, men många har missat detta. Petra Shara Stoor, Jättendal (som själv nominerats) tycker kommunikation varit dålig, men gläds åt satsningen:

– Jag hoppas personer i olika åldrar, med olika bakgrund, som brinner för ett brett kulturliv väljs. Det är bra om det blir ett nytänkande, utvecklande kulturråd som även vågar utmana normer för att utveckla kulturlivet i Nordanstig.

Hon ser gärna att rådet förnyas med några års mellanrum, och hoppas kommuninvånarna ska involveras i utvecklingsprocessen.

Läs även om Petra Shara Stoors vision för Jättendal .

Olle Englundh, Svedja, som bland annat gjort filmen Nordanstigs ansikten, är mycket positiv till att ett nytt forum tillkommer. Dock ger även han bakläxa i fråga om informationen:

– Varför så bråttom, och varför har inte informationen gått ut på ett bättre sätt? Man borde spritt detta i alla tillgängliga kanaler.

Elsie Bäcklund-Sandberg , Sågtäkten, sitter i kommunens pensionärs- och handikappråd, och är mycket involverad i sydöstra kommundelens kulturliv:

– Här är det angeläget att kommunledningen tydliggör avsikten med att rådet inrättas, och att man ger verkliga förutsättningar för att stödja och utveckla det samlade kulturlivet både på kort och lång sikt. Detta förpliktigar i allra högsta grad och får inte bli bara tomma fraser.

– Min förhoppning är att alla i kommunen ska ges förutsättningar att få uppleva livskvalitet, alltså kvalitet i livet och med livet.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik