Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturen är grogrund för verklig demokrati

Kulturen är en kraftkälla för personlig utveckling och upplevelse, och väsentlig för strävandena att skapa hållbar tillväxt och för lokal utveckling.

Kulturen, fri och självständig, är av grundläggande värde för samhället. Den värnar yttrandefriheten, ger möjlighet till delaktighet, och skapar mötesplatser för kritiska och självständiga diskussioner. Den är en förutsättning för en verklig demokrati.

Kulturen är en kraftkälla för personlig utveckling och upplevelse, och väsentlig för strävandena att skapa hållbar tillväxt och för lokal utveckling.

Kulturen, och kulturpolitiken, ska också medverka till att stärka bildningssträvanden, där insikt går före åsikt. Civilsamhället, det utanför privat och offentlig sektor, har en viktig roll inom kulturpolitiken. Samspelet mellan de tre sektorernas aktörer måste fördjupas.

Vi vill se en framtid där kulturen tar plats, inte bara för sin egen skull, sitt egenvärde – den måste ju egentligen ingenting – utan också i ett perspektiv av verkligt hållbar utveckling. Uppleva och delta i kulturens liv är hälsofrämjande, inte minst, och en del i ett gott och rikt liv.

Kultur är inget stuprör, kreativitet kan aldrig vara det, det är en strategisk del av framtida utveckling. De kreativa näringarnas betydelse för utveckling och människors egen växt kan inte nog betonas.

Samverkan förstärker alltid. Vi blir mer kreativa och uppfinningsrika tillsammans med andra, i ett sammanhang.

Den mer traditionella, konstorienterade kultursynen behöver möta och umgås med den mer bildningsorienterade kultursynen, det bidrar till att utveckla människan i vardagen.

Det är i mötena mellan amatörer och de mer professionella kulturutövarna som det nya och spännande föds. Ett gott exempel i vårt län är Folkteaterns verksamhet.

En elitistisk, snäv kultursyn riskerar att bli kontraproduktiv och därmed fjärma kulturlivet från medborgarna. Då blir heller inte kulturen den viktiga demokratiska arena som krävs för att vi gemensamt ska utveckla lokalsamhället.

Kulturen fungerar som ett kitt och bidrar till en gemensam värdegrund, för vår del den om alla människors lika värde och rättigheter. Musik, teater, film och dans ser inga kultur- eller språkgränser, utan är förenande.

Ett kulturlyft för barn och ungdomar är ett viktigt steg i arbetet för att stärka vårt mångkulturella samhälle. En kulturpolitik för framtiden måste innehålla ett kulturlyft för barn och ungdomar. Ett sådant kulturlyft kommer också att bidra till att stärka entreprenörskapet hos unga.

För Centerpartiet i Gävleborg är detta viktiga delar när vi formar framtiden i vår region. Detta är inte grädden på moset, utan jästen i degen!

Kenneth Nilshem

Arbrå

Yvonne Kardell

Jättendal

Centerpartiet i TRU-nämnden

Landstinget Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel