Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturbanken gynnar inte föreningarna

Kulturbanken kommer att försvåra den ideella föreningsrörelsens verksamhet. Det är en slutsats jag kommit till när jag läst och begrundat modellkonceptet och sedan tänkt på konsekvenserna om föreslagna regler börjar tillämpas.

Kulturbanken kommer att försvåra den ideella föreningsrörelsens verksamhet. Det är en slutsats jag kommit till när jag läst och begrundat modellkonceptet och sedan tänkt på konsekvenserna om föreslagna regler börjar tillämpas. Det som gör mig orolig är att föreningarna ska vara med och finansiera kulturbanken.

Det är helt orimligt om man betänker att nästan alla föreningar arbetar helt ideellt och hittills fått ganska ringa kommunala bidrag. Det finns drygt 150 föreningar i Hudiksvalls kommun. Hälften fick verksamhetsbidrag under 2008. Det är inga stora belopp per förening. Ett 50-tal fick mindre än 10 000 kronor men säkerligen var det helt avgörande för respektive förenings möjligheter att fortsätta med verksamheten.

Det har sagts att kommunens medel ”plottras bort” och det vill man ändra på. Det ska satsas på ”events” och om kulturbanken får pengarna skapas förutsättningar för att kulturverksamheten ”ska ligga i framkanten och navigera och agera i ny kulturpolitisk verksamhet”. Det är ett önsketänkande. Det behövs helt andra belopp om man ska kunna åstadkomma något som ligger i närheten av de storstilade planerna. Bara bankens administration kommer att sluka hundratusentals kronor – det är mer än vad föreningarna fått i bidrag. Kommunen får nog öppna penningkranen för fullt och hur blir det vid en konjunkturnedgång då den externa penningströmmen sinar? Var hämtar man pengarna då? En väl tilltagen administration kommer då att få gå på tomgång.

Jag hoppas att när modellkonceptet kommer upp för behandling i lärande- och kulturnämnden att det då finns ledamöter, oavsett partifärg, som ordentligt satt sig in i ärendet och ser konsekvenserna för föreningslivet. Visst låter det trevligt med planer på glamourösa ”events” och ambitioner om ”framkantspositioner” men om det resulterar i problem för de traditionellt och ideellt arbetande föreningsmänniskorna tycker jag att beslutet i nämnden ska vara: kulturbankens etablering får inte försämra de ideella föreningarnas möjligheter att bedriva verksamheter.

Föreningarna utgör en väsentlig del av kulturen utan glamour och spektakulära inslag i verksamheterna. Grunden är ”ett passionerat engagemang” just det som en föredragshållare på den nyligen genomförda konferensen ”Kreativ tillväxt” efterlyste.

Gunnar Dahlberg

Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel