Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturansvaret måste bli tydligare

Sedan två nämnder blev utskott tycks kulturfrågorna falla mellan stolarna.

– Det måste bli tydligt vem som har delegation, säger den formellt kulturansvarige näringslivschefen.

Nyligen kom ett brev till Nordanstigs kommun, där föreningen Sveriges Tonsättare ville veta vem som är kulturchef, samt få kontaktuppgifter. "Jag har sökt efter denna information på er hemsida, men inte lyckats hitta det." skriver avsändaren, som fått svar från näringslivschef, Anders Nordén, där han förklarar att en del tjänstemän har många uppdrag.

"I mitt fall som näringslivschef ingår sedan halvårsskiftet 2013, även uppgifter inom kultur, allt för att anpassa organisationens storlek till de ekonomiska muskler som är möjliga ... vad gäller kultur pågår för närvarande ett försök till att bilda en kulturkoordinator bestående av representanter från olika kulturområden som i samförstånd kommer att fördela de resurser som finns" skriver Anders Nordén bland annat.

– Nuvarande kulturkoordinator består av dem som ingick i digitaliseringsprojektet av Bergsjögården, förutom jag själv är det Marika Engberg, Ronny Spångberg, UIf Sundblad, Frank Östlund och Sven Kviberg. Min målsättning är att få med dem som kan musik, dans, teater, hemslöjd och så vidare. Kulturkoordinatorn ska vara en angelägenhet för hela kommunen – där ska inte bara ingå folk från Bergsjö, försäkrar Nordén, vars kulturbudget uppgår till 97 000 kronor.

– Det är vår generella kulturbudget. Kanhända kommer ytterligare medel att fördela, exempelvis skulle lokalhyror från Bergsjögården kunna ingå.

Anders Nordén ser ett problem i att han som tjänsteman varken fått tydliga direktiv eller formell delegation på politikernas intention.

– När Utbildnings- och Kulturnämnden blev ett utbildningsutskott, blev det inte tydligt vem som ska ha delegation på besluten, den frågan måste lösas.