Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wiesenthal-centrets krav på Löfven

Simon Wiesenthal-centret i Paris vädjar till statsminister Stefan Löfven att gripa in och stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg.

Annons

I ett öppet brev skriver centret, som är den internationella judiska organisationen för mänskliga rättigheter, att regeringen bör agera mot vad man beskriver som en xenofobisk och antisemitisk tidning får sprida sitt budskap på mässan.

Nya Tider ges ut av Alternamedia och beskriver sig som en tidning som berättar "om det som systemmedia mörklägger, ljuger om eller förvanskar". Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo har Nya Tider starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

"Din regerings hemsida hävdar att 'Sverige ska vara en ledande inspirerande kraft i världen'. Tillåt mig att göra ett tillägg: 'och inte en hatisk kraft'. Vi uppmanar dig att vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa denna travesti och utesluta dessa hatmånglare från alla sammanhang där de utgör en fara för ungdom och allmänhet", skriver Shimon Samuels, centrets ordförande för internationella relationer.

I ett sms till TT kommenterar Bokmässans vd Maria Källsson Simon Wiesenthal-centrets brev:

"Brevet är ställt till statsministern. Vi har inga kommentarer förutom att detta än en gång visar hur komplex denna fråga är", skriver hon.

När det blev känt att tidningen skulle medverka vid årets mässa riktades massiv kritik mot arrangörerna som sedan meddelade att de hade ändrat sig. Dock ändrade man sig ännu en gång och tidningen får trots allt medverka på mässan, som pågår den 22–25 september. (TT)

Simon Wiesenthal-centret i Paris vädjar nu till statsminister Stefan Löfven att gripa in och stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Arkivbild.

Mer läsning

Annons