Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallraff wallraffar vidare

/
  • Günter Wallraffs arbetssätt, att under förklädnad och falsk identitet ta reda på hur verkligheten ser ut, har fått ett eget begrepp - att wallraffa.

I mer än 40 år har journalisten och författaren Günter Wallraff avslöjat missförhållanden i det tyska samhället. Bland annat om missförhållanden på arbetsplatser och som förklädd till turkisk gästarbetare på samhällets botten.

Annons

Redan under sin levnad har Wallraff blivit en legend. Och hans arbetssätt, att under förklädnad och falsk identitet ta reda på hur verkligheten ser ut, har fått ett eget begrepp - att wallraffa. Bokens titel anspelar på Aldous Huxleys klassiker Du sköna nya värld från 1930-talet.

Hans metod är dock inte ny. Redan i början av 1900-talet praktiserade Ester Blenda Nordström hans arbetssätt, då hon arbetade som piga på en bondgård och avslöjade missförhållanden i boken En piga bland pigor. Och på sjuttiotalet rapporterade Göran Palm om förhållandena på LM, efter att ha tillbringat ett år på fabriken i anonymitet.

I åtta nya reportage återkommer nu Wallraff med nya avsyningar. I fyra av dem figurerar han själv, i de fyra andra stöder han sig på uppgifter han fått från andra och undersökningar han gjort. Det är ingen tvekan om att de fyra förstnämnda, där han själv har huvudrollen är de mest intressanta att läsa. De blir mest levande och här kommer man verkligheten in på bara skinnet.

Wallraff uppträder här som telefonförsäljare och lär sig hur man ska lura på folk produkter som de egentligen inte behöver, något som vi alla kan känna igen även från en svensk verklighet. I ett annat reportage skildrar han hur det är att leva bland hemlösa på gatan och i ett tredje hur han blir behandlad, då han som svart söker bostad, försöker få tag i en kolonilott eller blandar sig med fotbollsfans. Här får han känna på vardagsrasismen, den som säger: jag har ju inget emot dig, men här passar du inte in.

I ett fjärde reportage bakar han bröd hos en underleverantör till Lidl och upplever de usla arbetsvillkor som råder.

I ett efterord summerar han sina erfarenheter och konstaterar med 40 år bakom sig att levnadsförhållandena inte blivit bättre utan sämre. Och jämsides med den nya skyddslösheten går den nya skamlösheten i vilken toppchefer och ex-politiker berikar sig.

Christer Nilsson

Mer läsning

Annons