Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visselblåsare: Fyrvakt i blåsväder

/
  • Malin Lagerlöf, manusförfattare till pjäsen

Vi sägs leva i ängslighetens tidevarv när få sätter saken framför den egna vinningen. I sommarens kulturserie "Visselblåsarna" presenterar vi några fiktiva och verkliga personer som trots allt vågar: I dag kartografen Anders Ahlmark som inspirerat till pjäsen "Fången på fyren".

Annons

Anders Ahlmark var förste kartograf på Sjöfartsverket 1977 när oljefartyget Tsesis gick på grund i Södertäljeviken. Omkring 1 000 kubikmeter olja läckte ut, och en lots blev syndabock. Men Anders Ahlmark upptäckte att Sjöfartsverket inte hade uppdaterat sina sjökort – och gick ut i pressen med uppgifterna.

Sjöfartsverket nekade till anklagelserna och satte förstekartografen i karantän. Kollegorna vände honom ryggen och han omplacerades till en fyr på Öland, långt från hemstaden Norrköping. Även hans fru, som arbetade på Sjöfartsverket, fick liknande behandling.

Dryg 20 senare satte Göteborgs stadsteater upp pjäsen "Fången på fyren", i regi av Eva Dahlman och skriven av dramatikern Malin Lagerlöf.

– Vi åkte ner till Norrköping för att träffa Anders som var en vanlig person i en vit Volvo. Då blev berättelsen ännu starkare, det kunde lika gärna handla om en själv, säger Malin Lagerlöf.

Hon tycker att det är en stark berättelse om "en liten människa som tar ett litet beslut som får stora konsekvenser".

– Det var inte så att han tänkte att "nu ska jag ödelägga min karriär", utan han berättade om något som var galet. Hans liv blev ju i grunden förändrat, men jag tror inte han ångrar sig. (TT)

Mer läsning

Annons