Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Videogudfestivalen: Ännu en seger för Emelie Markgren från Delsbo

/
  • Ur Emelie Markgrens film
  • Bild från festivalen Glada Hudik dansar förra året när Emelie Markgren framförde en dans tillsammans med Nora Boestad.
  • Emelie Markgren.

Emelie Markgren från Delsbo har flyt just nu. På Videogudfestivalen i Uppsala på onsdagskvällen vann hon den öppna klassen med sitt konstfilmbidrag "Find the red first".

Annons

Hon har vant sig vid att vara yngst i många konstnärliga sammanhang. Just nu går hon sista året på Bromangymnasiets estetprogram och väntar samtidigt spänt på besked om hon kommit in på Konstfack eller Konsthögskolan i Stockholm.

LÄS MER: Två ord som tre unga kvinnor ständigt får höra

– Det är jättekul att jag vann Videogudtävlingen. Det betyder också att min film kommer att visas på Videogud-stationerna runt om i Uppsalas, Gävleborgs och Dalarnas län nästa höst och vinter, säger hon.

Filmen, "Find the red first" gjorde hon i vintras och hade då ingen tanke på att tävla med den. Hennes bidrag var ett av fjorton, varav fyra visades på festivalen.

– Jag gjorde den för att jag ville. Det är en halvabstrakt film, i gränslandet mellan konstfilm och koreografi. Inte dans men mer rörelseformer och ljud, förklarar Emelie.

Det är inte bara inom filmen hon har visat talang. I riksfinalen av koreografitävlingen Skapa Dans i slutet av förra året vann hon publikens pris och många hedersomnämnanden för koreografin "Glädjedöd". Hon har väckt uppmärksamhet även för sitt måleri i flera utställningar. Men det är film, fotografi och performance Emelie Markgren vill fortsätta med.

LÄS MER: Delsbotjej prisades dubbelt i riksfinalen

Trots att nästan ingen kommer in på konsthögskolorna direkt från gymnasiet har Emelie kommit långt i antagningarna. Drömmen är att gå på Mejan, Kungliga konsthögskolan, och hittills har hon i alla fall gått vidare i uttagningarna.

– Jag är jättenöjd bara av att ha gått vidare och att ha blivit kallad till intervju både på Konstfack och Konsthögskolan i Umeå. Det känns väldigt bra att viktiga, etablerade konstnärer möter mig med förståelse. Om bara några dagar kan jag få besked, berättar hon.

Genom arbetet med att söka till utbildningarna har hennes framtidsplaner också mognat. Numera behöver man inte välja genre, som måleri eller skulptur. Det är fri konst som lockar Emelie Markgren, där alla tekniker är tillåtna och möjliga.

Storstaden hägrar, med dess nätverk och möjligheter att utforska samtidskonsten. Något som är svårt i en liten stad som Hudiksvall.

LÄS MER: Bromanelever protesterade mot nedläggningen av estetinriktningen

En förebild, kanske inte helt otippat, är dansaren och koreografen Per Jonsson från Hyttebo i Färila som gjorde en märklig resa från utanförskap till att bli en av de riktigt stora i dansvärlden. Och kanske känner hon sig lite besläktad.

– Det är egentligen rätt märkligt, hur jag som kommer från landet ändå blivit så intresserad av den kontemporära konsten. Den finns ju inte här, säger hon.

Samtidigt har hon genom skolan kommit i kontakt med Norrdans och sett konstutställningar och teater i Stockholm tillsammans med sina föräldrar. Men för att utvecklas måste hon vidare – till en storstad.

Den som vill se hennes dans "Glädjedöd" som hon vann Skapa Dans-tävlingen med tillsammans med fyra andra dansare, har chansen på söndag, under festivalen Glada Hudik dansar i Hudiksvall.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons