Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vibeke Olsson får litteraturpris

/

Vibeke Olssons serie om Bricken och sågverksepoken i södra Norrland både belönas och blir föremål för teaterföreställning.

Annons

Författaren Vibeke Olsson, Edsbyn, får Hedenvindplaketten för sin romansvit om sågverksarbetaren Bricken. Motiveringen är:

”Vibeke Olsson har i fyra romaner gett oss en initierad och levande berättelse om sågverksindustrin i Sundsvallsområdet och ett myller av människoöden. Den som för ordet är Bricken på Svartvik. Hon får tidigt i livet en hårdhänt kontakt med sin arbetsmiljö när hon råkar kapa av sig högra handens fingrar. Berättelsen startar 1879 med Sundsvallsstrejken och går fram till sekelskiftet. Bricken är engagerad i frikyrkorörelsen men är också intensivt delaktig i arbetarnas kamp för bättre levnadsvillkor.”

Läs Karin Kämsbys recension av Vibeke Olssons tredje del om Bricken, Sågspån och eld.

Vibeke Olsson debuterade som 17-åring som författare med ungdomsromanen Ulrike och kriget. Sedan dess har hon skrivit ett 20-tal historiska romaner. För sina böcker om Bricken har Vibeke tidigare fått flera litterära utmärkelser: Wallinpriset, Birger Norman-priset, Samfundet De Nios Vinterpris och den kungliga medaljen Literis et Artibus.

Läs vad Christina Hedquist skriver om femte delen i serien om Bricken: Glödens färger

Bland tidigare pristagare återfinns bland andra Per-Olof Enquist, Susanna Alakoski, Göran Greider och Åsa Linderborg.

Mer läsning

Annons