Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har fått en armé av allvetare som misstror experter

/

Annons

Var kom alla diverseexperter och multispecialister ifrån?

I dag kan den självutnämnda experten självklart avgöra skuldbördan i kniviga rättsfall. Omdömen som ofta går på tvärs med de beslut som domstolen fattat i målet. Men experten i soffan kan bättre. Klart OJ var skyldig, klart Robert Durst som vi följt i tv-serien "The Jinx" borde ha dömts för flera mord, medan Steven Avery i dokumentären "Making a Murderer" måste bli frikänd.

Sånt vet diverseexperten, utan att ha plockat ett enda poäng på juristprogrammet.

Den allvetande behöver inte heller pluggat medicin för att avgöra vad prickarna på armen, klumpen i magen eller pipljudet i halsen kommer sig av. Det berättar den kunnige för doktorn som förväntas skriva ut det recept experten googlat sig till. (Ni har väl hört frustrerade läkaren Henrik Widegren sjunga om patienter som googlar symptom?)

Den hemsnickrade multispecialisten vet också vad barnen bör ha för betyg i skolan.

Det ringer föräldern och berättar för läraren.

Pedagogen som, ofta, till skillnad från mamman eller pappan betalar dryga studielån för de många åren på lärarutbildningen.

Men multispecialisten kan bättre och drar sig inte för att tala om det. (Sju av tio lärare har upplevt att föräldrar försökt påverka deras undervisning eller betygsättning enligt en undersökning gjord av Lärarnas Riksförbund)

När blev det så här?

Visst är det bara en föräldrageneration bort som fackkunskap respekterades?

En lärare, jurist eller doktor förväntades kunna mer än du och jag och vem som helst?

Så ser det inte ut längre, de professionella måste stå till svars inför självutnämnda experter som inte räds att höja sina röster.

Det här sättet att se på världen har sin än mer hårdförda kusin i den faktaresistenta, den som tror att vi alla är förda bakom ljuset av en stor konspiration. Den faktaresistenta blundar för alla uppgifter som går emot den egna uppfattningen. Riktigt där är inte den hemsnickrade allvetaren, hen ser på sig själv som klok, grundad med kompassnålen i rätt riktning och att det räcker för att kunna göra tvärsäkra uttalanden.

Ja, det är bra att tänka själv, inte blint tro på auktoriteter, att ifrågasätta "sanningar", vända och vrida på det vi ser framför oss. En sund skepsis.

Men det är något annat än att vara en allvetare på tunn grund som fnyser åt förvärvad kunskap.

LÄS MER: Kristian Ekenberg om folksjukdomen faktaresistens

FLER KRÖNIKOR AV EKEBJÄR: Pappan ensam i tokrollen, Det spelar roll vem som får stå på scen. Kallt när bibliotek stänger

Mer läsning

Annons