Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vendor satt inte på sin tron ..."

/

Vi har bett en rad författare att dela med sig av sin senast skrivna mening. Den här kommer från Bo R Holmberg.

Annons

– Jag är inte inne i någon skrivande arbetsperiod nu. Det är teater som gäller, sista året med Vem f-n är Aron Persson? Dessutom har jag skrivit fyra barnböcker som är klara för utgivning i år och nästa år, så lite vila har jag gjort rätt för. Men jag håller på att redigera det manus som kommer i januari och nyss ändrade jag en mening så att den blev så här: Vendor satt inte på sin tron när vi kom, han stod framför en av de stora speglarna, bredbent stod han och betraktade sig själv och sin blodröda mantel.

Är du nöjd med den?

– Nja, den radar huvudsatser och är kanske lite för lång. Men den behövs, ordet mantel har viss betydelse. Dessutom får man en känsla av vilken sorts text det här är.

Har du fått klura länge på den eller rann den bara ur dig?

– Den har inte krävt särskilt mycket tankearbete. Avsikten med den är att ge en bild av Vendor.

Tror du att meningen kommer att överleva redigeringen av texten?

– Troligen.

Hur vet du om det är en bra eller dålig mening?

– Jag tror att det var Karl Rune Nordkvist som använde begreppet ”gransus”. Med det menade han nog att en del av texten kan man som läsare bara svepa igenom utan att stanna till och förundras över fantastiska meningar. Men det ska finnas en del häpnadsväckande meningar i en text. Det är sådana man som författare grunnar länge på. Ett sätt att känna om text och meningar fungerar är att läsa manus högt. Många gånger.

Kommer vi att få läsa meningen i en bok och i så fall när?

– Den finns med i Den blodröda manteln som kommer i januari. Den första delen i serien Hittebarnet, Ficktjuvens vän, kommer om ett par veckor och del tre i juni nästa år.

Hur går arbetet annars?

– Det är bara genomläsningar och korrektur nu. Men genomläsningar behövs. Snart ringer min redaktör och vi ska gå igenom korrektur.

Mer läsning

Annons