Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill du se som Nobelpristagare?

/

Mittmedias kulturredaktörer svarar på vem de hoppas på som Nobelpristagare i litteratur – och vem de tror ska få priset.

Annons

Gunilla Kindstrand, kulturchef Mittmedia:

Ismail Kadaré är den jag hoppas på. Kadaré är Albaniens store berättare, som sedan flera decennier lever i Frankrike. Han skriver en sorts legender där klassiska myter, konkret nutid och smärtfylld politisk erfarenhet bildar en stark poetisk helhet. Det finns ett sorts undertryckt existentiellt raseri i hans romaner som sätter sig som ett märke i läsaren.

– Jag tror att många i Akademien egentligen vill ge priset till Svetlana Aleksijevitj, men de kommer inte att lyckas enas, utan samsas istället kring Ngũgĩ wa Thiong'o.

Susanne Holmlund, kulturredaktör Sundsvalls Tidning:

– Det vore kul att se ett helt osannolikt namn som Neil Gaiman. Han skriver i flera genrer, för vuxna och ungdomar, även för film och tv. Ett pris till honom skulle markera att gränsen mellan litteratur för unga vuxna och riktigt vuxna håller på att suddas ut, och att den kan vara lika kvalitativ som den traditionella vuxenlitteraturen.

– Jag tror att det blir Svetlana Alexijevitj. Hon gick som en raket i fjolårets spekulationer och hon har nog tillräckligt med bränsle för att nå stjärnorna i år.

Christina Busck, kulturredaktör för Mittmedias tidningar i Hälsingland:

– Jag hoppas på den egyptiska författaren Nawal El Saadawi. Kvinna, läkare och stridbar röst för kvinnors rättigheter i både litterära och politiska sammanhang. Hon stod mitt bland demonstranterna på Tahrirtorget under den egyptiska revolten och låter alltid kvinnors erfarenheter ta plats i sina böcker.

– Det blir nog den syrisklibanesiske poeten Adonis. Han bor i Paris, skriver på arabiska och har varit med i Nobeldiskussionerna i många år.

Kristian Ekenberg, kulturredaktör Gefle Dagblad:

– En pristagare som man redan är inläst på, som Philip Roth, vore inte fel. Nawal El Saadawi nämns i spekulationerna och det skulle vara roligt med en pristagare som jag har träffat och intervjuat.

Svetlana Aleksijevitj är ett namn som det spekuleras kring och som skulle uppvärdera journalistiken som litterär genre.

Cecilia Ekebjär, kulturredaktör Dalarnas Tidningar:

Joan Didion. Den amerikanska journalisten och författaren är väl värd utnämningen. Stilistiskt sparsam pekar hon på problem och ställer frågor utan att själv ge alla svar. Den senaste Blue Nights kom 2012 och handlar om åldrande och sorg.

Svetlana Aleksijevitj, Den vitryska författaren, ständigt aktuell kandidat till Nobelpriset – i år kanske det är dags. För två år sedan kom den femte och sista delen i sviten som hon arbetat på i trettio år. Hon beskriver själv att hon undersöker vad som är människan i människan.

Susanna Carlsson, kulturredaktör Östersunds-Posten

Joyce Carol Oates. Det är väl dags nu? Hon är en otroligt produktiv författare som ständigt håller samma höga klass vad hon än skriver om och hur hon än väljer att presentera sina texter. Sedan 1964 har den nu 77-åriga författaren gett ut en ny roman i princip vartannat år. En punkt på min bucket list är att läsa hennes samtliga verk.

Haruki Murakami.

Katarina Östholm, kulturredaktör för Mittmedias tidningar i Ångermanland:

Joyce Carol Oates. Hennes psykologiska skärpa och förmåga att läsa sin samtid, skildra individer och samhällen med ett språk som både har kirurgisk precision och känslomässigt djup, saknar motstycke i den samtida litteraturen. Att slå igen en av hennes böcker när man läst ut den är som att ta avsked av en kär god vän. Jag säger bara "Blonde".

– Fast jag tror att det blir Haruki Murakami i år, en författare som jag läst alldeles för lite av för att kunna uttala mig om men som många verkar vilja sätta en slant på.

Mer läsning

Annons