Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Växande festival med svajig ekonomi

/
  • Bob Dylan är ett av de stora dragplåstren på årets Peace and Love-festival. Här ses på scen i London tidigare i sommar.
  • Peace and Loves festivalchef Patric Hammar medger att festivalen skulle vara betjänt av en stadigare ekonomi.

Från en manifestation mot våld till Sveriges snabbaste växande festival. Peace and Love är störst, kanske vackrast, men knappast starkast.

Trots snabb tillväxt har festivalen problem med lönsamheten.

Annons

Det går uppåt i Borlänge. Flera veckor innan första festivaldagen närmade sig Peace and Love fjolårets publikrekord. Festivalen har alla möjligheter att slå förra sommarens 42 000 besökare. I år uppträder världstjärnor som Bob Dylan, MIA och Kings of Leon. På måndagen fanns fortfarande ett fåtal biljetter kvar, men på tisdagen var även endagsbiljetterna helt slut.

- Vi har precis öppnat campingen och folk strömmar in i bra takt och det är trevligt folk så det kommer att bli en bra festival, säger festivalchefen Patric Hammar på måndagen.

Han har alla anledningar att vara nöjd. Föreningen Peace and Love startade 1999 med det uttalade syftet att "att motverka våld, rasism och främlingsfientlighet i Borlänge och Dalarna". På bara några år har föreningens verksamhet gått från att vara en lokal angelägenhet till Sveriges största och bredaste festival.
År 2000 hade festivalen 2 500 besökare, fem år senare det dubbla och 2009 tog Peace and Love ett jättekliv från 25 000 till drygt 41 500.
Omsättningen i det aktiebolag som driver Peace and Love ökade också kraftigt, men inte vinsten. Trots det suveräna publikrekordet för två år sedan gick festivalen med förlust.
Patric Hammar medger delvis att Peace and Love behöver en jämnare ekonomi.

- De senaste årens siffror har varit lite bergochdalbana. Det är både ett medvetet val och något som har hänt omedvetet eftersom konkurrensen är så hård i vår bransch. Det är klart att lite mer stabil ekonomi inte är att förakta i en festivalverksamhet, säger han.

Förlusten 2009 förklaras av dyra växelkurser som höjde kostnaderna för de utländska artisternas gager och det faktum att Peace and Love satsade stora resurser på ett nytt och större festivalområde. Patric Hammar ser inget självändamål i en hög vinst för Peace and Love AB. Festivalen kommer att fortsätta att satsa på stora artister, säkerhet och nya upplevelser för sina besökare.


- Det är naturligtvis viktigt att vi får en fungerande ekonomi, men vi räknar inte med att få några jättevinster. Skulle vi få stora vinster framöver så kommer vi garanterat använda dem för att utveckla festivalen och övriga projekt.

Carl Cato/TT Spektra

Mer läsning

Annons