Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsartisten Viktoria Mullova till Gävle

/

Annons

Det är tack vare Jaime Martín, chefdirigent för Gävle Symfoniorkester, som världsartisten Viktoria Mullova kommer till Gävle på fredag för att spela Sjostakovitjs Violinkonsert nr 1. Han dirigerade nämligen en konsert för ett par säsonger sedan med Mullova som solist och lyckades övertala henne att komma till Gävle.

Samma konsert kommer hon att spela veckan efter med London Symphony Orchestra, så Gävle Symfoniorkester är i gott sällskap.

Viktoria Mullova räknas som en av världens allra främsta violinister, inte bara bland nutida musiker utan även historiskt. Hon kommer på nionde plats, efter legender som Paganini, Kreisler och Jascha Heifetz i en rankning av de historiskt främsta violinisterna som internetportalen har gjort.

Viktoria Mullova är född i Ukraina och det väckte sensation när hon under en turné i Finland 1983 flydde i taxi till amerikanska ambassaden i Stockholm där hon sökte politisk asyl. Då hade hon redan vunnit Sibeliustävlingen i Helsingfors 1980 och fått guldmedalj vid Tjajkovskijtävlingen i Moskva 1982. Det är den kanske mest prestigefyllda musiktävlingen i världen och arrangeras bara vart fjärde år.

Efter det har hon blivit känd som en av världens mest efterfrågade och hyllade violinister. Viktoria Mullova bor i London med sin man, cellisten Matthew Barley och parets tre barn.

Programmet vid konserten i Gävle är helryskt med Rachmaninovs Symfoni nr 2 förutom violinkonserten. 

Mer läsning

Annons