Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänd blicken västerut

/

Varför är Norges folkmusik så bra? Johannes Berndalen hyllar landet i väster, och förklarar varför man ska ha hardingfela i bilstereon.

Annons

När norrmän spelar gammeldans är det lite coolare. Vad är det norskarna har som är så speciellt? Någonting som är klart är i alla fall att deras musik inte är fyrkantig. En låt är mer formad som en målning med blomblad, där variationerna går i varandra och blir till någonting nytt. Men ändå har någonting av det där första i sig. en låt kan ha sju fraser, och den sista kan bara med några toner sammanfatta de andra sex. Det finns ingen dirigent. Snarare sitter takten i fötterna på spelmännen, en del kör rytmen med båda fötterna samtidigt som de spelar melodin på den speciella fiolen med understrängar och ett hest mystiskt ljud. Det är inte så mycket en, två, tre, fyra, utan mer en puls med ett eller två slag som upprepas. Ofta kan det bli en trans-aktig feeling.

I den norska gammeldansen gör musikerna någonting med stråkarna som vi inte riktigt fattat i Sverige. Stråken kan studsa över strängarna eller göra svängar som är lika krokiga som en norsk bilväg i bergen. Einar Olav Larsen spelar vals och schottis, eller reinlender på norska, och får till det speciella svänget som vi borde ha här med.

Vi behöver bli kultur-imperialiserade av norrmännen. Vi har nog av slätstruken popmusik som säljer. Vi måste bli knepigare för att det ska fortsätta vara intressant.

Vi säljer pop, och norskarna är coola. Jag tycker vi lånar lite musik från dem och blandar in i mixen. Det är inte bara musiken. Norrmän kan sitta hemma och läsa högt ur en bok. En gamling med läsglasögon som läser ett stycke, och sedan börjar spela knepiga låtar. Norge borde starta ett ministerium där alltnig gå ut på att sprida deras trevliga kultur till andra länder. Gärna Sverige.

Vi sätter ett streck för radio-popen och bjuder in Leif Rygg, som snart är 80, och spelar hardingfela svängigare än tio lovande svenska hitmakare. Med den svängiga musiken, som kallas springar, lär vi av Leif att det är de ovala svängarna, de oregelbundna konstruktionerna och de spontana variationerna som är coola. Först får Norge erövra oss. Sedan erövrar vi världen.

Mer läsning

Annons