Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Välsockrad bröllopstårta

Cancerdrabbad hårfrisörska överges av bufflig, otrogen make. Reser till dotters bröllop i Italien, där det visar sig att brudgummens far inte bara är en stenrik änkling utan också påfallande lik James Bond. Nå, det sistnämnda är det ju förstås bara vi i publiken som ser.

Annons

Danska Susanne Bier har alltid haft ett öga för det publikknipande, och i ”Bröllop i Italien” släpper hon och medförfattaren Anders Thomas Jensen alla tyglar.
Det blir alltså upp till åskådarens välvilja om man köper denna romantiska komedis medvetet grälla färgskala, krystade intrig och upplysta trafikskyltar till ledtrådar.


Bröllopsförberedelser i ett överskönt italienskt kustlandskap med citronodlingar, patinerade stenvillor och ständig havsutsikt. Unga paret Astrid (Molly Blixt Egelind) och Patrick (Sebastian Jessen) har bara känt varandra i tre månader, något som får förklara att de blivande svärföräldrarna aldrig hunnit mötas.


Originaltitelns skalliga hårfrisörska Ida (Trine Dyrholm) ler outsägligt (eller, om man är på det humöret, outhärdligt) tappert i sin peruk, oavsett vilka prövningar som dyker upp. Oavlåtligt tanklöse maken Leif (Kim Bodnia) tävlar med nya fästmön Thilde (Cristiane Shaumburg-Müller) och Patricks moster Benedikte (Paprika Steen) om titeln som filmens mest osympatiska schablon.


Gissa om folk får vad de förtjänar.
Pierce Brosnan går rutinerat iland med rollen som fruktfabrikören vars djupfrysta känsloliv gradvis tinas upp, utan att vi för den skull tror mer på honom än på någon av de övriga.
En smaksak, kanske, huruvida man finner Biers bröllopstårta smarrig eller bara kladdig.


Bosse K Pettersson

Mer läsning

Annons