Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad säger du om valet av litteraturpristagare?

/

Kulturredaktionen lyckades fånga några av Hälsinglands författare och bokkännare med två frågor:
Vad säger du om Svenska Akademiens val av Nobelpristagare i litteratur 2009?
Har du själv läst något av Herta Müller?

Annons

Elisabeth Rynell, författare, Delsbo och Årsta:

- Jag såg Herta Müller på den stora internationella författarkongressen i Stockholm förra sommaren och hon gjorde ett jättestarkt intryck på mig. Hon är en människa som man blev knäsvag av, en sådan person man inte glömmer.

Då tänkte jag Oh, jag måste läsa henne och letade på biblioteken både i Hudiksvall och Årsta, men hittade inget. Sedan föll det i glömska. Men nu ska det bli. Herta Müller är en ganska ung nobelpristagare, 56 år, i samma ålder som jag själv.

Thomas Tidholm, poet och författare, Arbrå:

- Det var väl ett väntat val. Hon är en avancerad och bra författare, väl värd priset.

Jag läste någon av hennes romaner när hon började uppmärksammas, men jag har inte följt henne på senare år. Jag är ingen romanläsare.

Viveka Sjögren, författare och illustratör, Delsbo:

- Jag känner till namnet men jag har tyvärr inte läst något av henne. Av det jag hört verkar det vara ett bra val. Det är trevligt när det blir en kvinna

Nils Rundkvist, bibliotekschef Söderhamn:

- Herta Müller känner jag till, och vi har böcker av henne på stadsbiblioteket, men jag har själv inte läst någon. Den rumänska författare jag läst i stort sett allt av är epikern Zaharia Stancu, men han är en annan generation.

De senaste åren har Herta Müller varit en av de tippade författarna. Det är kul när nobelpristagaren ger en chansen att hitta någon författare som är ny för en själv. Vi svenskar vet så lite hur det är att leva som minoritet, med minoritetsspråk, annat än Tornedalssvenskan och i Finland finlandssvenskan.

Mer läsning

Annons