Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trump som kritiker och poet

/

KOMMENTAR

Annons

Hur skulle det låta om Donald Trump var litteraturkritiker? Den amerikanska sajten Buzzfeed har noterat ett mönster i hur presidentkandidaten bygger upp sina dissande tweets, där två beskrivande meningar följs av en hånfull snärt enligt följande modell: ”Alla skrattar åt Jeb Bush. Han har spenderat 100 miljoner dollar och ligger ändå sist. En patetisk figur!”

Samma modell har använts för att spekulera i hur Trump skulle beskriva några av litteraturhistoriens största verk, med hans sedvanliga sturskhet och iver att stämpla andra som förlorare och nollor.

Om Tolkiens ”Sagan om ringen”: ”Alla skrattar åt Gandalf Grå. Kan inte ens organisera nio personer för att göra sig av med en ring. En patetisk figur!”

Om Herman Melvilles ”Moby Dick”: ”Kom ihåg att Ahab är en mycket svag kapten. Kan inte ens fånga en val efter åratal av försök. Dålig arbetsmoral!”

En annan som sett Donald Trumps litterära potential är Hart Seely, som sammanställt en bok där Trumps uttalanden genom åren förädlats till ren poesi. Till och med Trumps verbala spyor får en nimbus när de presenteras som lyrik.

Man fnissar, men tiden att skratta åt Donald Trump är förbi. En bok som han inte får recensera, men som säger otäckt mycket om hans politiska vision, är Philip Roths kontrafaktiska ”Konspirationen mot Amerika” om hur antisemiten och den ”fanatiska isolationisten” Charles Lindbergh väljs till USA:s president.

En romanhjälte som nog The Donald inte skulle loser-förklara:

”Flyghjälte med sunda idéer blir president och gör Amerika framgångsrikt igen. Gjorde livet surt för minoriteter. Vilken kille!”

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Mer läsning

Annons