Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tenor får eget operaprogram i P2

/
  • Rickard Söderberg leder programmet

Rickard Söderberg har en händelserik vår. Han är aktuell i årets upplaga av "Let's dance". Nu får han även ett eget operaprogram i P2.

Annons

Den 16 april är det premiär för "Operahuset" i P2. Programledare är tenoren Rickard Söderberg. Varje avsnitt kommer att gästas av en välbekant operaprofil. Först ut är mezzosopranen Ann Sofie von Otter.

Läs mer: Rickard Söderberg ska sprida kärlek med sång i Iggesund

– En av mina stora ambitioner som operasångare är att sänka trösklar. Det vill jag även göra med programmet. Jag vill ge lyssnarna känslan av att de sitter tillsammans med mig i mitt vardagsrum och lyssnar på opera och har roligt, säger Rickard Söderberg.

Han konstaterar att opera är ett område som kantas av många förutfattade meningar.

– Det finns säkert de som väljer att inte gå på opera för att de tror att man måste klä sig och uppföra sig på ett visst sätt. Folk tänker kanske också att man måste kunna en massa för att uppskatta opera. Men det enda du behöver kunna är att öppna ögonen, öronen och hjärtat.

Enligt Rickard Söderberg kommer att "Operahuset" att bli betydligt mer vanvördigt än de flesta av dagens P2-program och han räknar med reaktioner från mer traditionella P2-lyssnare.

Programmet har också målsättningen att ta lyssnarna bakom operascenernas kulisser och utmana de föreställningar som florerar kring operasångarnas vardag.

– För oss är det ju inte ett glamoröst yrke. Det handlar om svett, glädje, ångest. En del av ångesten är kopplad till att du måste prestera ett OS-guld varje gång du går in på scenen. Folk jämför alltid upplevelsen med det de har hört på skiva, säger Rickard Söderberg.

Hur mår operan i dag?

– Det där är tudelat. Å ena sidan är det en sömnig konstart där vi återupprepar verk från 1840 om och om igen. Å andra sidan är det en av de mest progressiva konstformerna som finns. Åker du ner till Berlin så är opera politik på högsta nivå.

I augusti kommer Rickard Söderberg till Iggesund för att medverka i två konserter och föreläsningar i järnverket. (TT)

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning

Annons