Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teaterbuss till dansföreställning i Gasklockorna

/

Riksteatern bussar publik från Hälsingland till dansföreställning i Gävle den 27 januari.

Annons

Gävle teaters scen räcker inte till, konstaterar intendenten Jonas Elverstig. När dansföreställningen ”Goldberg Variations – ternary patterns for insomnia” kommer på besök 27 januari får publiken komma till Stora gasklockan. Elva musiker och fem dansare ska tillsammans skapa ett verk baserat på Bachs mest välkända och mest tolkade stycken, Goldbergvariationerna.

LÄS MER: Dans att uppleva

Det är Scottish Ensemble från Glasgow som tillsammans med danskompaniet Andersson Dance gör föreställningen som ser ut att bli någonting alldeles extra.

”Här möts två internationella ensembler för att göra en ny tolkning av en tidlös klassiker”, kan man läsa i en presentation av föreställningen där också koreografen Örjan Andersson uttalar sig:

‒ Goldbergvariationerna är sinnebilden för strukturerad musik. Det var något oerhört lockande att ge sig i kast med detta sönderspelade stycke, belastat av en oändlig mängd bilder, och så fyllt av känslouttryck.

LÄS OCKSÅ: Den kidnappade folkdansen

Örjan Andersson koreograferar för de stora nationella och internationella dansscenerna, som Kungliga Operan. 2012–2013 gjorde han koreografin till folkdansverket "Karmer kring blå" på plats i bland annat Ljusdal. Det turnerade sedan runt i Gävleborg, Dalarna och Uppsala län.

LÄS MER: Scenkonst i toppform

Scottish Ensemble leds av Jonathan Morton och de är kända för att de alltid spelar stående utan dirigent och för att de bjuder på spektakulära scenframträdanden.

Riksteaterns lokala teaterföreningar i länet samt Hudiksvalls kommun arrangerar bussturerna till Gävle.

Mer läsning

Annons