Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humor på Hälsinglands teaterscener i höst

/
  • Bianca Kronlöf, Tiffany Kronlöf och Thom Gisslén i Slå pattarna i taket!  En cabaret fylld av dans, brandtal, musik och feministisk humor.
  • Sven Wollter avrundar sin skådespelarkarriär med en turné tillsammans med Siw Malmkvist och Camilla Larsson. Aftonens ämne KÄRLEK, presenteras som en varm komedi om att hitta hem, där stad möter land och skratt möter sorg.
  • Carl-Einar Häckner bjuder på trolleri, monologer, humoristiska infall och svarta toner på vita tangenter i sin föreställning Skärvor.
  • Peter Eggers och Frida Beckman i Effekten. Frida och Peter deltar i ett medicinskt forskningsexperiment för en anti-depressiv medicin. Under tiden forskningsstudien pågår isoleras de helt från omvärlden. Vardagen i den isolerade kliniken består av strikta regler; måltider vid bestämda tider, inga telefonsamtal, rökförbud och absolut inget sex. Vad är äkta och vad är bieffekter av medicinen?
  • Maria Nohra i Min mammas dotter. En monolog om en ung tjejs uppväxt blir energisk,
  • Nangijala bygger på Astrid Lindgrens mest älskade roman Bröderna Lejonhjärta. Teater Al Harah framför detta tidlösa verk som en familjeföreställning på arabiska med svensk berättarröst
  • Ola Hedén och Ulf Dohlsten i Alla heter Allan.
  • Dockteatern Tittut kommer till Ljusdal med Beatrix Värld. En föreställning fylld av dans och musik inspirerad av Beatrix Potters bildvärld.

Teaterprogrammet på Hälsinglands olika scener i höst bjuder på en massa humor, vänskap, musik, lite vemod och mycket värme. Det är som att få svepa in sig i en varm gosig filt. Inte så mycket sticker till.

Annons

Publikdragare som Sven Wollter, Siw Malmkvist och Carl-Einar Häckner behöver inte så mycket presentation för att man ska förstå vad deras scenframträdanden i Hälsingland handlar om.

Mindre känd är kanske Maria Nohra, en 23-årig skådespelerska som hyllats för sin sprudlande monolog om en ung tjejs uppväxt. Den handlar om kärleken till en mamma som bryter mot det svenska samhällets oskrivna regler; som slåss med en toffla, tvingar en att ta med sina kusiner på första dejten och som inte kan gå in i en affär utan att pruta. Och mycket annat.

Bodil Kvick i Voxnadalens teaterförening är nöjd med höstens program. Sven Wollter i Aftonens ämne KÄRLEK är förstås den stora publikdragaren. Hon och de övriga i styrelsen vet att det gäller att välja program som passar den lokala publiken.

– Det får inte vara för svåra saker, konstaterar hon och önskar sig kanske lite mer "teater" med en större ensemble än bara några få på scenen.

Teaterföreningen kommer att ta kontakt med gymnasieskolan inför föreställningen med Maria Nohra, och funderar också en hel del över hur man når nya publikgrupper, som till exempel nya svenskar.

– Vi har diskuterat att boka en mimteaterföreställning, där språket ju inte avgör förståelsen, säger Bodil Kvick.

Över huvud taget talas det mycket om humor och värme i höst. Även föreställningar med ett allvarligt tema bjuder på skratt och igenkänning. Och det är kanske det som vi i den trogna teaterpubliken vill ha. Lite igenkänning, skratt och något som får oss att rycka till.

Att Folkteatern i höst återigen turnerar med sin prisade Tjechovföreställning Körsbärsträdgården har vi redan berättat. Nu bjuder Folkteatern också in till ett antal cafésamtal ute i kommunerna. Vad är vår körsbärsträdgård? är ett samtal om hur vi här ser på vår ort, vårt hus, vår egen trädgård.

Folkteatern bidrar dessutom till att föreställningar spelas på mindre orter som normalt inte har teaterscener.

För att stanna kvar vid klassikerna så är en annan dramatisk gigant temat för enmansföreställningen Den absoluta sanningen. Det är en stand-up-föreställning om Molière, av och med 123 Schtunks Lasse Beischer. Den ges i Ljusdal men en bussresa arrangeras från Hudiksvall.

En föreställning som kanske väcker känslor är Effekten, av den engelska dramatikern Lucy Prebble. Pjäsen handlar om ett medicinskt forskningsexperiment för en anti-depressiv medicin och hur dess deltagare påverkas. En annan pjäs som säkerligen berör är Jag är ett barnhemsbarn. Det är en episk föreställning om ett barn som överges av sina första föräldrar, lämnas bort till nya föräldrar och sätts att glömma vem hon är och varifrån hon kommer.

Lite stickigt i filten blir det garanterat när de vasstungade systrarna Bianca och Tiffany Kronlöf drar i gång Slå pattarna i taket! Inget ämne går säkert.

Mer om hela Riksteaterprogrammet på höstens teaterscener i Hälsingland här intill. Det tillkommer en del föreställningar som respektive kommun och privata anordnare arrangerar.

Mer läsning

Annons