Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hiabs industrilokal blir spelplats för Ett Bloss i Natten

Artikel 1 av 4
Ett bloss i natten
Visa alla artiklar

Efter Hiabs nedlagda industriverksamhet blev lokalerna en motionsanläggning. Nu blir det också teatersalong på Hiab. Uppföljaren till 1721 och Forsablått förbereds av Cia Olsson och Ulrika Beijer - den avslutade föreställningen Ett bloss i natten.

Annons

– Det är otroligt fördelaktigt för oss att komma in i lokalen i det här skedet när Roph Invest håller på att bygga om. Vi får vara med att påverka utformningen, säger producent Ulrika Bejier.

Se också: 1721 - bildspelet

Scenplats Hudiksvall står bakom de tre föreställningarna som bland annat finansieras av Allmänna arvsfondet. För två år sedan spelades 1721 i ishallen på Glysis, en berättelse om ryssens härjningar i Hudiksvall året 1721. I maj spelades Forsablått i en industrilokal på linspinneriet i Forsa. Det var en berättelse om industaialisering och arbetskraftsinvandning.

Upptakt för Ett bloss i Natten som ska spelas i Hiablokalerna i Hudiksvall. Pär Eriksson, Roph Invest, regissör Cecilia Olsson, scenograf Sophie Knapp, producent Ulrika Beijer.

Läs också: Forsablått i linspinneriet - så blir en industri en teatersalong

Nu planeras det inför maj nästa år då det blir premiär på Ett bloss i natten. Det ska bli en berättelse baserad på händelser från trettondagsaftonen 1945 då båtar med flyktingar från Estland och Lettland drev i land på bland annat Hölicks udde.

Titta ute på Medelhavet nu där folk åker alldeles för många människor i för små båtar. De flyr också för sina liv.

– Vi började planera det här 2009 och inte trodde jag då, att de här ämnena skulle bli så aktuella. Baltbåtarna 1945, titta ute på Medelhavet nu där folk åker alldeles för många människor i för små båtar. De flyr också för sina liv, säger regissör Cia Olsson.

Regissör för Ett bloss i Natten som ska spelas i Hiablokalerna i Hudiksvall är Cecilia Olsson.

Det handlar om för många människor i för små båtar förklarar Cia Olsson om du klickar på klippet nedan, och om hur hon fick idén till de tre föreställningarna 1721, Forsablått och Ett bloss i natten.

Det utrymme som teatern disponerar i Hiablokalerna innebär att föreställningen blir mindre intim än i linspinneriet men inte så storslagen som i ishallen. Ansvarig för scenografin blir som tidigare Sophie Knapp, Hudiksvall.

– När jag kom in här för en vecka sedan blev jag så glad över vad de gjort med form och design i den här eventlokalen. Det har blivit en klusterhus där människor av olika kultur kommer att mötas, säger Sophie Knapp.

Scenograf Sophie Knapp, ska göra  Pär Erikssons och Roph Invests indisrilokaler på Hiab till en föreställning som regisseras av Cia Olsson.

Läs mer: Mix av svett och svets ska fylla Hiabs industrilokaler

I den här delen av industrilokalerna är det framför allt motion som gäller. Här finns gym och här finns gymnastiklokaler, där kommer att bli paddeltennisbanor och föreningen Julle United kommer att hyra in sig där. I andra hälften av den långa industilokalen blir det alltså en salong för musik, teater och event.

Vår grundtanke är att det ska finnas en mångfald av olika saker att göra i det här huset.

– Det är fantastiskt att olika intressen kan samlas i en lokal och vår grundtanke är att det ska finnas en mångfald av olika saker att göra i det här huset, säger Pär Eriksson vid fastighetsägaren Roph Invest.

Pär Eriksson Roph Invest, vill att många olika intressen ska samlas i Hiablokalerna.

Läs mer: Roph Invest får bygglov på Medskog - Rusta en av hyresgästerna

Hudiksvalls kommun anser att det finns ett behov av lokaler som kan rymma evenmang för uppemot femhundra personer. Blir det en central lösning för dubbelspår på Ostkustbanan så rivs kulturhuset och en ersättningslokal skulle i så fall behövas. Det är inte aktuellt för Roph Invest att svara på ett sådant behov. Däremot finns det ett intresse för att avsätta ytor för en sporthall.

– Den tanken är inte borta, men det är ingenting som vi pratar med Hudiksvalls kommun om, även om vi ser behovet av en sådan lokal, säger Pär Eriksson.

Författaren Eino Hanski var en av de flyktingar som kom till Hudiksvall trettondagsaftonen 1945. Flyktingarna inkvarterades under två veckor i gymnastiksalen på Läroverket i Hudiksvall. Han har skrivit om sina upplevelser av flykten och ankomsten till Hudiksvall men det finns också andra berättelser från den tiden som Cia Olsson kommer att använda sig av när hon skriver manus till Ett bloss i natten.

– Jag samlar så mycket historia och fakta som det bara går och sedan får fantasin användas för att bygga ihop berättelsen. Den kommer att byggas på en pojke och en gammal man och utspelas i både dåtid och nutid, säger Cia Olsson om föreställningen som har premiär i maj nästa år i Hiabs före detta verkstadslokaler.

Läs också: 1721 - En musikalisk historielektion

Läs även: Recension: Så var premiären på Forsablått "Många skulle behöva se det här"

Alla artiklar i
Ett bloss i natten