Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är föreställningarna i Hälsingland du inte får missa

/
  • Sara Parkman och Samantha Ohlanders i
  • Josette Bushell-Mingo, väver också in sitt eget liv i föreställningen
  • Mårten Andersson i föreställningen
  • Arabisktalande skådespelaren Helen Aljanabi tar sig an det hemliga kuvertet med texten till
  • Sara Lidmans debutroman
  • Sarakka Gaup i föreställningen

Svensk premiär för "Fäboland" i Järvsö, Sara Lidmans "Tjärdalen" och en föreställning om gruvbrytning. Landsbygden ger storstadsnormen en match i höstens teaterföreställningar i Hälsingland.

Annons

Samantha Ohlanders från Järvsö och Sara Parkman med rötter i Härnösand har arbetat och turnerat tillsammans i flera år. Nu gör de en folkmusikkabaré i hemvävt, "Thelma och Louise i allmogestil".

Läs mer: Folkdräkt med polo och keps

"Fäboland" utgår från fäbodarna som en matriarkal utopi, dit tjejer, kvinnor och tanter åkte upp för att arbeta hårt och umgås utan män. Grunden i föreställningen är den svenska folkmusiken ur ett feministiskt perspektiv. Hela hösten, från premiären på Träteatern i Järvsö den 27 september, kommer "Fäboland" att turnera landet runt. I Hälsingland får också Grängsbo bygdegård och Tingshuset i Delsbo besök.

Sara Lidman använde i sina böcker byn som en bild för hur vi lever tillsammans. Nu har Carolina Frände gjort musikteater av Lidmans debutroman "Tjärdalen", tillsammans med Carl Åkerlund och Jonas Svennem i bandet Winholl/Losehill. När byns särling, Räven, får benet skadat sätts moralen på prov. Ingen kallar på doktorn, eller agerar den barmärtiga samariten. Spelas i Söderhamn den 14 oktober.

Ytterligare ett Norrlandstema behandlar Anders Duus i sin pjäs "Dagbrott", om gruvbrytningen i Sápmi. Ämnet är högaktuellt på fler platser, som där den spelas, i Östanbo och i Bjuråker.

– Gruvfrågan innefattar så många aspekter av svensk politik. Här finns en berättelse om Sverige, om arbete, industri, hemtrakt, kolonialism och oändliga landskap som ruvar på ett nationellt trauma, säger Sara Giese, regissör.

Ett annat aktuellt tema denna höst är främlingskap, om längtan bort och hem. "Vit kanin Röd kanin" utmanar både skådespelaren och publiken med en text som ingen sett tidigare. Manuset ligger i ett igenklistrat kuvert och är fullt av överraskningar. Texten är skriven av iranske dramatikern Nassim Soleimanpour under utreseförbud från Iran. Något som genomsyrar verket. I Delsbo är det arabisktalande skådespelaren Helen Aljanabi som bidrar med ett annat perspektiv till föreställningen. När den spelas, på svenska, i Söderhamn dagen innan, är det med Emma Peters som oförberedd skådespelare.

"Hemlängtan", med Romeo & Juliakören, skildrar livet för svenskarna som utvandrade till Amerika i slutet av 1800-talet. De tar upp kulturkrockar, språkproblem och en evig saknad efter det gamla landet men också nya tankar, idéer och möjligheter i musikalisk form. Kommer till Johannesgården i Alfta.

Mer musikteater: "Dollywood" är en scenisk roadmovie genom Dolly Partons liv och musik, "Nina – a story about me and Nina Simone", gestaltas av och med Josette Bushel-Mingo. Och så rock´n´roll-showen om legenderna "Elvis Presley & Janis Joplin" med Bengt och Cecilia Kyllinge.

Höstens kalender innehåller också en hel del barnteater och några berättar- och ståupp-föreställningar. Bollnäs teaterförening har gått utanför Riksteatern när de bokat "Maria Johansdotter" en sann berättelse om en transperson i Karl XII:s Sverige.

LÄS MER: Brickagruvan aktuell igen – bolaget vill ha miljötillstånd

Han utbildar kulturkommunikatörer: "Använder teater som metod för utveckling"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons