Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tanka kultur i sommar!

/
 • Joe Hill 1914. Källa: J. Willard Marriott Library, University of Utah.
 • Utställning med Henry Diltzs rockfoton visas i Ockelbo.
 • Tallbo.
 • Skulptur i parken i Mackmyra.
 • Hälsingegården Jon-Lars i Långhed, en av sju världsarvgårdar.
 • Tomas Bolme och Erik Ehn som far och son Söderblom. Söderblomspelet ges i Trönö kyrka i sommar.
 • Holländsk-katalansk-romska konstnären Lita Cabellut premiärvisas i Sverige med sin stora utställning Blind mirrors, på Hälsinglands museum i Hudiksvall.
 • Solveig Bohm Dahlbergs verk i glasfusing i fjolårets utställning Konst i hamn, i Moviken. I år visas hennes verk i masugnens mörker.
 • Magnus Huss kommer till bygden som inte blir sig lik efteråt. Utomhusteater vid Döda fallet, Bispgården, blir åter skådeplats för det stora spelet Vildhussen.
 • Konstmusik frossas det i under Frösö Musikdagar. En av spelplatserna är Frösö kyrka med den milsvida utsikten över Oviksfjällen. Övriga är Sunne kyrka och Hornsbergkyrkan.
 • Sommaridyllen Byhuset på Rödön.
 • Carl Larsson om sig själv i Sundborn.
 • Stor utställning med Jan Stenmark på Magasinet i Falun.
 • Ronja (Sofia Göransson), Mattis (Tony Könberg) och Birk (Jonathan Norberg).
 • Bengt Lindström finns i Sundsvalls museums konstsamling.
 • Tina Johansson och Inger Westling stiger till väders i ballong under Stenstadsdagarna.
 • Karolina Falkholts väggmålning på Holmgatan i Härnösand.
 • Mängder av gamla byggnader från Ångermanland och Medelpad byggde upp det som blev Murbergets friluftsmuseum i Härnösand. Det här är en gammal skola där besökaren får uppleva hur svenska skolbarnen hade det på 1850-talet.
 • Mannaminne i Häggvik, Nordingrå drar sedan länge besökare från när och fjärran som vill se de över 50 byggnaderna och de många utställningarna.
 • Matisses mästerverk

Här tipsar Mittmedias kulturredaktörer om de bästa utflyktsmålen. Snabba stopp, dagsutflykter eller hela turnéer? Här hittar du upplevelser som kulturförgyller din sommar!

Annons

I år har det gått ett sekel sedan Joel Hägglund från Gävle, senare känd som Joe Hill i USA, avrättades. Var han en mördare – eller var han oskyldigt dömd av politiska skäl? Länsmuseet Gävleborg ägnar sommaren åt Joe Hills livsöde. Hans historia berättas, med extra fokus på de tidiga åren i Gävle. Men utställningen problematiserar också rollen som martyr. Väl värt att besöka för alla historieintresserade!

Vad: Utställning om arbetarikonen Joe Hill.

Var: Länsmuseet Gävleborg i Gävle.

När: Utställningen pågår till och med 7/9

Som kulturutflykt i Gästrikland är Tallbo i Kungsfors svårslaget. Ecke Hedbergs konstnärshem visar varje sommar konstutställningar, med tonvikt på lokala konstnärer. Axlarna sjunker en decimeter när man kliver in på gården, där hästar betar i hagen intill och där vattenytan speglar himlen. Konsten har svårt att hitta en vackrare inramning. Förutom utställningen kan man lyssna till musikunderhållning och ta en kopp kaffe.

Vad: Konstutställningar i vacker miljö.

Var: Kungsfors i närheten av Järbo, Gästrikland.

När: Utställningar i tre perioder, den sista av dem slutar 16/8. Öppet eftermiddagar helger.

Det är inte bara blommor som växer i parken vid Mackmyra herrgård. Orten som numera är mest känd för whiskey lockar också varje sommar med en skulpturutställning. Lokala konstnärer under ledning av curatorn Kiki Larsson gör parken till ett galleri där varje buske kan dölja en installation. Ta en karta och gå på skattjakt!

Vad: Skulpturpark

Var: Mackmyra utanför Gävle.

När: Visas under sommaren.

Här är utställningen som kan intressera hela familjen. Från rockfarfar som vill se foton av Jimi Hendrix till barnbarnet som själv drömmer om att bli berömd fotograf. Fotografen Henry Diltzs fotografier av berömdheter som Janis Joplin, Neil Young och Joni Mitchell visas i Wij Trädgårdar, Ockelbo. En av förklaringarna som har getts till att Henry Diltz kunde fånga musikerna så bra på bild, är att han själv var musiker och förstod den galna värld som han förevigade.

Vad: Utställning med rockfotografen Henry Diltz.

Var: Wij Trädgårdar, Ockelbo.

När: Visas under sommaren.

Vildhussen är tillbaka – på scenen vid Döda fallet i det vidunderligt vackra Ragunda. Det handlar alltså om sommarnatten 6 juni 1796 när en sjö tömdes och en fors tystnade. Allt på grund av Magnus Huss. Pjäsen som spelats tidigare ges även i år, och bara spelplatsen med vridläktaren är värd ett besök.

Vad: Utomhusteater Vildhussen.

Var: Döda fallet, Bispgården.

När: 17 föreställningar 27/6–18/7.

Niklas Blindh från Funäsdalen ställer ut måleri på Byhuset i Rödön. Ett rustikt timmerhus med ett café som serverar mat och bakverk med ekoinriktning. Plus designbutik. Ett riktigt sommarutflyktsmål med fika i gröngräset och formkänsla.

Vad: Byhuset.

Var: Rödön.

När: Hela sommaren.

Queering Sapmi är en turnerande utställning som i vår och sommar visar starka bilder och texter på Fjällmuseet. För vad innebär det att vara minoritet inom en minoritet? En slutsats är att människor är större än mallarna som ges.

Vad: Queering Sapmi.

Var: Funäsdalen.

När: Fram till 30/9.

Zornmuseet hittar de flesta turister till, men missa inte Textilkammaren vid Zorns gammelgård om du är i Mora. I sommar visas textilier och plagg av Linda Öhrn- McDaniel. De senaste åren har Linda fokuserat på stickning, både som traditionell teknik och som grund för mönster till vävda tyger. I sommarens utställning visar hon plagg av olika slag, allt från T-shirtar till sidentaft, och allt med utgångspunkt från den stickade maskan.

Vad: Zorns textilkammare

Var: Mora

När: Utställningen pågår till och med 31/8.

Sundborn är värd sin utflykt bara för att uppleva byn och dess omgivningar. Men självklart bör du passa på att titta in i Carl och Karin Larssons hem och besöka konsthallen Kvarnen som med konstnärens egna citat ger en bild av Carl Larsson, både hans persons olika sidor och hans breda konstnärskap.

Vad: Kvarnen

Var: Sundborn

När: Öppet under sommaren.

Intill stationen i Falun ligger Magasinet, kulturhuset har behållit sin fina gamla karaktär men i dag ryms konst och musik i stället för gods i lokalerna. I sommar visas verk av Jan Stenmark, den största separatutställningen som någonsin gjorts med hans verk som bygger på perfekt balans mellan text och bild. Över 200 bilder, från storformat till original ingår i utställningen.

Vad: Magasinet

Var: Falun

När: Pågår till och med 23/8

Tiden uppmärksammas när Avesta Art firar 20-årsjubileum. Årets utställning har fått titeln "Ett stycke tid". Sjutton samtida nationella och internationella konstnärer medverkar i utställningen.

Vad: Avesta Art

Var: Verket i Avesta

När: Öppet under sommaren.

Tioårsjubileum av musikfesten i lilla Stöde, en kammarmusikvecka med internationell prägel som innehåller inslag också av jazz, världsmusik, familjekonsert – och en traditionell orgelkonsert på kyrkans två stora orglar – men lägger tyngdpunkten på kammarmusik med en varierad samling gästande musiker från Centraleuropa, som återkommer i flera program under veckan. I år spelar man bland annat på teman som Nordiska Mästerskap och Hollywoodspecial – kammarmusik av Oscarspristagare.

Vad: Stöde musikvecka.

Var: Stöde kyrka med flera lokaler i Stöde

När: 27/7–1/8

Medan Västernorrlands teaterproffs är upptagna med "Vildhussen" i Jämtland intar landets största amatörteaterförening Norra Stadsberget i Sundsvall.

Kvartersteatern i Sundsvall är känd för sina sommarspel, familjeföreställningar fyllda av äventyr, hästar, munterhet och frejdiga scenslagsmål. Fram till några dagar in i juli står "Ronja Rövardotter" på menyn – mitt i naturen, i fantasifull kostym och med rövarfamiljer, rumpnissar, grådvärgar och vildvittror alldeles som sagan ska vara.

Vad: Ronja Rövardotter med Kvartersteatern

Var: Norra Stadsberget

När: Till och med 2/7

Sundsvalls museum satsar på konst. Konstsamlingen, med bland annat lokalt anknutna namn som Helmer Osslund, Bengt Lindström och Sigrid Hjertén, hängs om – till exempel utifrån barnet som betraktare och på temat sport, eftersom Sundsvall står värd för SM-veckan i sommar. Man samlar konstnärer som genom året fått stipendier från en fond som kommunen disponerar. Och man visar Margareta Klingbergs foton av bärplockande gästarbetare i både hemländerna och på myren, samt Tom Hunters bilder från East Hackney, London.

Vad: Sundsvalls museums sommarutställningar

Var: Kulturmagasinet

När: Hela sommaren

Sundsvall firar sågverksepoken då stadens välstånd exploderade och den praktfulla Stenstan uppfördes för att bli ett Nordens Venedig. Då flyttar Sundsvall tillbaka till 1890-talet i en kulturhistorisk festival. Stadsvandringar i Stenstan med guidning kring dess historia och arkitektur varvas med hästskjutsar, veteranbrandbil och dåtida lekar, bondens marknad, tidstypiska kläder, brunnsmusik och kammarmusik, föredrag och föreställningar kring historien.

Vad: Stenstadsdagarna

Var: Centrala Sundsvall

När: 4/9–5/9

Att ha ett världsarv inpå knuten är få förunnat. I Hälsingland finns hela sju stycken utspridda över fyra kommuner: Söderhamn, Bollnäs, Ovanåker och Ljusdal. Det var 2013 som Unesco beslutade att de sju hälsingegårdarna hade så pass unik och välbevarad arkitektur och vackert dekorerade salar för fest, att de världsarvsklassades. I dag firas inte så många fester i de stora husen, men målningarna och byggnaderna är fina.

Två av dem, Jon-Lars och Pallars, ligger i Långhed strax norr om Alfta. Och de gårdarna har dagliga visningar från 22 juni till 16 augusti. Helt klart värda ett besök, för såväl infödd hälsing som tillfällig besökare.

Vad: Världsarvsgårdar i Hälsingland

Var: Långhed

När: 22/6–16/8

En riktig snackis är utställningen med Lita Cabellut, Blind mirrors, på Hälsinglands museum i Hudiksvall. Det är första gången hon ställer ut i Sverige och denna utställning väcker frågor om hur religionerna (inklusive ateismen och kapitalismen) påverkar våra värderingar och bilden av oss själva, andra och världen i stort. På museet finns också verk av en av medeltidens allra främsta skulptörer och målare, Haaken Gulleson.

Vad: Blind mirror, av konstnären Lita Cabellut

Var: Hälsinglands museum, Hudiksvall

När: Fram till 22/8

Hälsingland ligger i täten i landet när det gäller sommarteater. I Trönö mellan Söderhamn och Bollnäs ges Söderblomspelet, om Nathan Söderbloms liv och verk. Det är tre år sedan det spelades senast, men även nu ser vi Dramatenskådespelaren Erik Ehn som Nathan och Tomas Bolme, som spelade Nathan vid urpremiären 1986, återfinns nu i rollen som hans far.

Vad: Söderblomspelet

Var: Trönö kyrka i Glamsta

När: 26/6–12/7

I den historiskt intressanta och vackra hamnen i Moviken ställer varje år en mängd hälsingekonstnärer ut skulptur och installationer. Så även i år. Humor, engagemang, lite politisk ilska och underfundighet brukar prägla verken, i år är deltagarna tolv till antalet. Ett stenkast från hamnen ligger Movikens gamla masugn, där konstnären Solveig Bohm Dahlberg ställer ut glasfusing och målningar från ett långt konstnärsliv.

Vad: Konst i hamn

Var: Moviken, hamnen och masugnen

När: 13/6–14/8

Arthur Hazelius lade grunden till Skansen 1893. 1913 lade Theodor Hellman grunden till friluftsmuseet på Murberget i Härnösand för att skapa ett Skansen för Västernorrlands län.

Den första byggnaden som flyttades till området var en klockstapel från Ullånger. Därefter växte sedan de olika miljöerna fram: byn med dess olika byggnader, fäbodvall, skola, kyrka, gästgiveri, sameviste och herrgårdsmiljö.

Dessutom finns ett modernt vackert museum, ritat av Gunnar Mattsson, som har en fast arkeologisk utställning som på ett effektivt sätt använder ljus, ljud och föremål. Sommarens utställning "Inland" berättar om hur människor lever och verkar i det norrländska inlandet, från initiativ med odling av ekologiska matvaror till ekologiska mardrömmar som en planerad gruva i Västerbotten.

Vad: Murbergets friluftsmuseum

Var: Härnösand

När: Öppet hela sommaren

Det finns ett antal väggmålningar och fasadmålningar i Sverige av den mångsidiga och hyllade konstnären Carolina Falkholt.

Carolina Falkholt började måla graffiti under pseudonymen Blue. Hon var internationellt känd graffitimålare i New York under fyra år. Förutom spraymålning och teckning arbetar Carolina Falkholt med collage, skulptur, installation, performance, film och foto.

På den första "Gatukonstveckan i Härnösand" målade hon 2012 "live" en stor husgavel i Härnösand inför publik. Hon stod i en skylift och målade sitt verk med sprayfärg under en dag. Hon gjorde inte en enda korrigering av sin stora målning.

Målningen ett av Carolina Falkholts största verk.

Vad: Väggmålning av Carolina Falkholt

Var: Holmgatan, Härnösand

När: Permanent

Mannaminne är konstnären Anders Åberg och Barbro Åbergs skapelse som i många år dragit massor av besökare till Häggvik i Nordingrå.

Mannaminne, består idag av ett 50-tal byggnader. Bland byggnaderna i friluftsmuseet finns både ditflyttade historiska byggnader och hus som är byggda på plats. Där finns bland annat en ungersk bondgård och en stavkyrka förutom båtar, jordbruksmuseum, bilar, spårvagnar med mera. Sommaren 2008 invigdes också ett dragspelsmuseum.

Det finns många konstverk i den fasta samlingen med verk av många av landskapet Ångermanlands största konstnärer, som exempelvis akvarellmålaren Thage Nordholm.

Vad: Museet Mannaminne

Var: Häggvik i Nordingrå

När: Öppet under sommaren

Örnsköldsviks Museum och Konsthall har både en basutställning om staden Örnsköldsvik och traktens historia och tillfälliga utställningar. Just nu visas utställningen "Rosebud Sioux – ett folk i förvandling" med de fotografier som svensk-amerikanen och hallandsonen John Anderson tog mellan 1887 och 1936 på siouxindianernas reservat Rosebud i Syd-Dakota.

John Andersons intresse för fotografi och för siouxindianernas förändrade levnadsvillkor i 1800-talets Amerika har resulterat i en av USA:s mest intressanta fotosamlingar. John Anderson är unik som pionjärfotograf i USA då han som lanthandlare och fotograf levde 45 år på Rosebud och förstod att för eftervärlden dokumentera med sin kamera ett folk i förvandling.

Vad: Fotoutställning om indianerna i USA

Var: Örnsköldsviks Museum och Konsthall

När: Pågår under sommaren

Matisses målning "Stilleben med bord och buteljer" värderades av Antikrundan till att vara värd minst 20 miljoner kronor. Den mest värdefulla tavla som Antikrundan värderat någonsin. Tavlan ingår i den Qvistska samlingen.

Syskonen Nils och Edla Qvist kom från en av de ledande sågverksfamiljerna i Ådalen och samlade under sina liv konst, möbler och andra föremål. Samlingen lät de deponera i Härnösand. I den mycket värdefulla samlingen ingår konstverk av Matisse, Picasso, Chagall och andra stora internationella konstnärer och även en ganska stor samling av svensk konst.

Vad: Mästerverk av Matisse

Var: Härnösands konsthall

När: Visas under sommaren

Mer läsning

Annons