Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taket har lyft för kyrkospelningar

/
  • Stanley Sjöberg tillhörde den falang som gav det kristna hårdrocksbandet Jerusalem sitt stöd.

Fenomenet kyrkospelningar har nått oanade höjder sedan svenska kyrkorum öppnas för artister. Men kritiska röster höjs.

- Jag tycker att det är olyckligt att satanism bjuds in i kyrkan, säger Stanley Sjöberg, pensionerad pastor.

Annons

I början av 1980-talet skapade det kristna hårdrocksbandet Jerusalem starka reaktioner när de spelade i svenska kyrkor. Bandets sångare Ulf Christiansson säger att det fanns ett behov av att förnya kyrkan, vilket var en smärtsam process för vissa.
- Jag visste inte att det skulle bli sådant hallå som det blev. Det kom som en jättechock och jag var lite naiv, säger han.
I dag är läget ett helt annat. Konserter har blivit ett sätt för kyrkan att nyrekrytera medlemmar och att fylla kyrkbänkarna. Göteborgsfestivalen Way Out West har i helgen flera konserter i såväl Annedalskyrkan som Domkyrkan. Tidigare i veckan flyttades en spelning med det kontroversiella bandet Wu Lyf från Domkyrkan efter att kyrkan reagerat över bokningen.
- Vi är noggranna med vad vi upplåter kyrkorummet till, säger vikarierande kyrkoherde Madeleine Forsberg.

Annedalskyrkans dramapedagog David Oest menar att konsertverksamhet är ett sätt för kyrkan att marknadsföra sig.
- Har vi en gudstjänst med Johnny Cash-musik kommer 1 200 personer. Om vi kör en traditionell gudstjänst kommer kanske ett 40-tal.
Förutom Way Out West, ska även punkikonen Nina Hagen uppträda i kyrkan i samband med Bokmässan.
- Det finns säkert de som ogillar det, men vi har inga problem med det.
Även i Allhelgonakyrkan i Stockholm anordnas kyrkokonserter. Arrangören och musikern Christopher Sander ser inga hinder för vilka artister han skulle boka, så länge de inte står för helt fel saker.
- "Mackan" från hiphop-gruppen Fattaru, som har rätt så sexistiska och brutala texter, har spelat. Också Gustav från Dungen, som är knarkromantiska och proggiga.

Det bokas även flitigt i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Det var först tänkt att hårdrocksbandet Gregorian skulle spela där, men det fick kyrkans pensionerade pastor Stanley Sjöberg att reagera. Han invänder nu också mot att PJ Harvey är inbokad i kyrkan i september, efter att ha läst hennes texter.
- Jag känner inte igen mig i kyrkan i dag. Många yngre ledare har tappat visionen och ser det som ett vanligt kontorsjobb.
Kyrkoverksamheten i dag lider av ekonomiska problem och Stanley Sjöberg tycker att det råder en form av uppgivenhet.
- De hyr gärna ut till andra och säger "gör vad ni vill". Men man tar en risk när plötsligt kyrkan blir förknippad med satanism.
Veronika Åström/TT Spektra
veronika.astrom@ttspektra.se

Mer läsning

Annons