Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stumfilmsfestival i Trönö: "Påtagligt kroppsspråk, små textrutor och pianoklink på det"

När en filmfantast undrade om filmprojektorn i den forna biografen fortfarande stod kvar anade han inte att hans fråga skulle leda till en stumfilmsfestival.
På lördag är det dags för årets festival för de svartvita filmerna i Trönö.

Annons

– Projektorrummet hade lämnats som det var när biografen stängde i slutet på 60-talet. Det fanns kvar läskflaskor och rullar med inträdesbiljetter. Till och med cigaretterna i askfaten fanns kvar, berättar Olof Östlund medan han visar runt i den lilla rummet där den väldiga projektorn står.

Festivalen drog igång 2004 och drivs av eldsjälarna i Filmklubben Karin Swanströms vänner.

Läs också: Världspremiär för nya Star Wars-filmen – en succé i Trönö

- Karin Swanström hade ju en ledande position inom den svenska filmscenen under 40-talet och hon och hennes man hade en sommarbostad här i Trönö, så vi tyckte det var ett passande namn, förklarar Uno Krantz från filmklubben och fortsätter:

– Många kända namn inom filmvärlden lär ha promenerat längs Trönös gator, mer eller mindre nyktra, vilket väckte upprörda känslor hos en del.

Vi befinner oss i den gamla biografen Sveas lokaler, som togs över av IOGT NTO efter att filmverksamheten lades ned.

Läs också: Stumfilmfestival i Trönö

Filmerna av Karin Swanström har en given plats i festivalen. Denna gång visas filmen Hemslavinnor som var en stor publikframgång när de visades på vita duken 1923.

– Filmer som denna var föregångare till pilsnerfilmer. Detta är en typisk förväxlingsfilm. Där det i slutet visar sig att alla är släkt med alla. Något av ett mellanting mellan teater och pilsner.

Ann-Gerd Tång, Olov Östlund och Uno Krantz visar film med historia.

Festivalen äger rum under en dag och här visas två långfilmer och tre kortfilmer. Förutom Swanström, visas en långfilm med Buster Keaton i en släktfejd på den amerikanska landsbygden och Charlie Chalpin och Helan och Halvan.

Festivalen har en trogen publik. Stumfilmerna lockar entusiaster från hela landet.

- En tjej som kommit hit valde mellan oss och en festival i Italien. Det är ett gott betyg. Men så har vi också Edward von Past som spelar piano medan filmerna rullar. Det är något speciellt att se en film med kroppspråk, små textrutor och pianoklink på det.

Läs också: Trönöromantik och Chaplin i kvinnokläder

Olov Östlund hanterar de gamla stumfilmerna med största omsorg.

Mer läsning