Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stråsjökapellets jubileum firades med vandring: "Ger bränsle att fortsätta arbetet"

I tio år har det medeltidsenliga Stråsjökapellet vart en juvel för bygden. Detta firades med en samling där gäster talade, för att sedan pilgrimsvandra längs Stråsjöleden och avnjuta en lunch.

Annons

– Det känns jättebra, vi har mycket mer verksamhet nuförtiden – men vi ser inte kapellet som tillhörande just Stråsjö, utan det är bygdens och kommunen, säger Marianne Hansen som är ordförande i föreningen Stråsjö medeltida kapell.

Stråsjökapellet firade sin jubileumsdag med en gemensam samling och vandring.

Jubileumsdagen inleddes med en samling i det lilla kapellet, följt av en vandring och gemensam lunch. Eva Modin från Tingshusteatern talade om hennes kommande kyrkospel, författaren Gunnar Svensson delade med sig om sina tankar kring pilgrimmar och Erik Brun underhöll gästerna med dragspelsmusik.

Gästerna uppskattade dragspelsmusiken som Erik Brun bjöd på.

Kapellet hade inte funnits till om det inte var för de sex personer som tog initiativet att bygga det för tio år sedan. Men de hjälpande händerna har varit många och sponsorerna har kommit från många olika håll. Marianne Hansen kommer ihåg projektets gång med värme.

– När vi skulle hämta fakturan för kapellets fönster så rev glasmakaren den itu, för att han tyckte att den var ett så fint syfte, säger Marianne Hansen och skrattar.

Stråsjökapellet var fullsatt, vissa satt utanför och lyssnade på talen som fördes.

Sedan kapellets öppning har mycket skett innanför väggarna – dop, bröllop, begravning, musikevenemang och besökare från utlandet. De vandrar ofta på vandringsleden, och sedan en lång tid tillbaka har platsen funnits för vägfarare. De som idag gästar kapellet visar ofta sin uppskattning för byggnaden och skräpar sällan ned runtom, vilket föreningen uppskattar.

– I gästboken finns bara en massa fina omdömen och det ger en bränsle att fortsätta arbetet, säger Marianne Hansen.

Stråsjökapellet gästades av ett trettiotal personer från bygden.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Från vänster: Erik Brun med sitt dragspel och författaren Gunnar Svensson.

Mer läsning

Annons