Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagen roman

/

De fattiga i Lodz av Steve Sem-Sandberg är en storslagen roman om det getto som inrättades i den polska staden Lodz i början av 1940 och tömdes i september 1944.

Annons

Steve Sem-Sandberg bygger i grova drag sin berättelse utifrån den kollektiva dagbok, den så kallade gettokrönikan, som skrevs av en del av gettots invånare från och med januari 1941. Men på dokumentens grund lägger han en stark personlig inlevelse i fiktionens form.

Centralfiguren i romanen är dock en verklig historisk person, juderådets karismatiske ordförande eller preses, Mordechai Chaim Rumkowski. En person vars eftermäle blivit mycket omstritt. Var han sitt folks frälsare eller en förrädare, ett lydigt redskap åt den nazistiska ockupationsmakten? Steve Sem-Sandberg tar inte direkt ställning i den debatten, utan försöker ge en så nyanserad bild som möjligt av människan Rumkowski.

I gettot var han oinskränkt härskare, närmast en tyrann, hård mot de sina, men beredd att gå ockupanterna till mötes. Han såg sig själv som sitt folks befriare och den metod han valde för att nå dithän, var att söka förvandla gettot till ett mönstergetto, där lugn och ro skulle råda och arbetet stå i förgrunden. Den nazistiska devisen: "Arbeit macht frei” gjorde han till sin. Han ville få så många som möjligt av gettots invånare i arbete för att rädda dem från deportationerna.

Gettot, som han vägrade kalla getto, utan istället benämnde arbetarstad, kom att bli en av de viktigaste materialleverantörerna till den tyska krigsmakten.

I längden var hans strategi utsiktslös, nazisterna hade ju redan bestämt sig för att utrota alla judar. I jämförelse med Warszawa-gettot lyckades han dock rädda flera personer. Men själv kom han och hela hans familj att utplånas.

De fattiga i Lodz är en omskakande skildring av gettolivets vidrigheter, hunger, sjukdomar, smuts och upprörande rensningsaktioner. Men mitt i omänskligheten finns det karaktärer som etsar sig fast i minnet, som barnsköterskan Rosa Smolenska som söker beskydda och ge trygghet till barnen på barnhemmet Gröna Huset in i det sista. Eller diversearbetaren Adam Rzepin som ger sin kärlek till den förvirrade men dömda systern Lida.

De fattiga i Lodz är en mäktig krönika över de fördömda i Lodz, skriven med stark inlevelse och på ett vackert språk, som står i bjärt kontrast till det fruktansvärda han har att berätta.

Christer Nilsson

Mer läsning

Annons