Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm till fots

/
  • En trio Hudiksvallsbor med nyaste utgivningen på Winbergs förlag: fotograf Mårten Lärka, förläggare Lars-Åke Winberg samt formgivare Elena Semenova.

Efter ett flertal böcker om Hudiksvall, Söderhamn och andra svenska städer är det nu dags för Hudiksvallsförlaget Winbergs att ta sig an Stockholm.

Annons

På måndag är det stort boksläpp på Den Gyldene Freden i Stockholm för boken Älskade Stockholm, med text av framlidne Olov Svedelid och foto av Hudiksvallsfotografen Mårten Lärka med flera.

Lars-Åke Winberg har under årens lopp givit ut cirka 150 titlar på sitt eget förlag, många gånger under svåra ekonomiska förutsättningar. Trots detta lever förlaget vidare, om än i mer begränsad omfattning.

– Olov Svedelid avled den 22 september förra året och han arbetade med boken så länge han orkade, berättar Lars-Åke Winberg.

Det har blivit en kärleksbok om en stad som både berättar historien om kända platser och tipsar om små och kanske inte så självklara besöksmål i kungliga huvudstaden. Nya bilder, för en gångs skull gatubilder med levande människor, kompletteras med äldre arkivbilder och vykort. Varje stadsdelskapitel inleds med en karta.

Här berättas om restaurang Den Gyldene Freden, som en gång startades av en hälsing, Petter Hellberg. En promenad runt Östermalm leder bland annat till Stureparken, inte långt från Valhallavägen, som en gång var fattigbegravningsplats och avstjälpningsplats pestens och kolerans offer. Skitstövel-skulpturens historia på Mosebacketerassen berättas också i en text om den egensinnige konstnären Roland Haeberlein. Här lockas läsaren till ett besök på apoteket Storken och en sightseeingtur till Sven Hedins vackra funkishus på Norr Mälarstrand. Bland mycket annat.

Det blir naturligtvis spretigt och personligt på en och samma gång med en bok som både är turistguide och kulturhistoria på en gång.

Förutom Olov Svedelid har några kapitel skrivits av Gert Ekström, tidigare intendent på Tekniska museet. Elena Semenova har svarat för den grafiska formgivningen och, tillsammans med Lars-Åke Winblad och Bengt Brolund, kompletterat Mårten Lärkas bildmaterial.

Mer läsning

Annons