Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smakstart för filmparty i Stocka

/
  • Fullsmockat i premiärsalongen för nionde Stocka filmfestival .
  • Det var trängsel i porten när biljetterna revs till invigningsprogrammet.
  • Ingen filmpremiär utan föregående mingel i foajén.
  • Åke Sandberg och hustrun Marianne anlände ståndsmässigt i en Cadillac Eldoradp Biarritz.För första gången öppnar de sin smedja för filmvisning och ingår i festivalen.
  • Teo Leff är festivalens tekniske  nyckelperson. Han gillar att byta storstadsbiografen mot idylliska Stocka Bio

Biofesten i Stocka har börjat.
Cineasterna kan kasta sig över ett uppdukat smörgåsbord med spännande filmtitlar.
Invigningen i Folkets Hus blev en publik fullträff.

Annons

– Jag minns att vi började lite försiktigt 1999 och fortsatte de närmaste två åren innan vi övergick till vartannat år. Idag är festivalen en angelägenhet för hela länet, berättar biografmaskinisten Teo Leff.

Han är festivalens mest anonyme medarbetare men kanske den viktigaste kuggen i gänget. Utan honom händer det definitivt ingenting på duken.

– Till vardags jobbar jag som maskinist på biografen Sture på Birger Jarlsgatan i Stockholms city. För mig är det en härlig kontrast att komma till lilla Stocka och dra igång de två gamla projektorerna från femtiotalet.

– Man känner igen de flesta i publiken. Många är riktiga filmnördar som dyker upp regelbundet vid varenda festival, berättar Teo Leff som under fyra dagar kör samtlig tjugotvå långfilmer som visas på Stocka Bio.

Om ni tycker att ni känner igen efternamnet så är det rätt. Hans mamma är en av eldsjälarna bakom Stocka filmfestival. Valet av maskinist föll sig därför naturligt.

Stocka filmfestival är en frukt av Yvonne Leffs, Nils Olof Hedenskogs och Mårten Arosenius´ihärdiga ideella arbete och stora kontaktnät. Kvällens konferencier Gunilla Öberg, mest känd som jazzsångerska, sparade inte på berömmet.

Hon inledde programledaruppdraget passande nog med att sjunga en outslitlig filmschlager, Over the rainbow, ur Trollkarlen från Oz. Jazzgruppen Trio Fox från Stockholm kompade och tjänstgjorde också som kvällens mingel - och festband.

Filmfestivalen sätter väl knappast ortnamnet Stocka på världskartan men ryktet har spridit en bra bit utanför Hälsingeskogarna. Sveriges Radios stjärnreporter Katarina Gunnarsson är en av dem som fascinerats av fenomenet att samhället Stocka har ruskat av sig de deprimerande åren efter sågens nedläggning.

– När Yvonne ringde och frågade om jag ville komma och invigningstala på festivalen blev jag enormt hedrad.

– Att återvända hit och märka den stora skillnaden från det dystra 2001 då jag var här och spelade in mitt reportage i serien Sprickor i folkhemmet, det känns fantastiskt. Stocka har rest sig. Jag får väl komma hit med mikrofonen igen,

Mer läsning

Annons