Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforskning

/
  • August Strindberg med spade tillsammans med sina döttrar Greta och Karin på ett självporträtt i schweiziska Gersau hösten 1886. Den som gräver efter hans rötter hittar bland annat en bondesläkt i Ångermanland.

15. Ett år till Strindberg

Annons

Man brukar säga att August härstammar från en ångermanländsk bonde. Det blir då patriarkalt inskränkt, han härstammade från alla möjliga håll och hälften var faktiskt kvinnor. Men troligen kom själva namnet från böndernas Strinne i Multrå socken. Och gubben på 1500-talet hette Olof Andersson, nio led innan Röda rummet.

Olof Nordlander, lärdomsgiganten, skrev en uppsats om denna bondesläkt och börjar med en försäkran om Strindbergs etniska renhet: i hans ådror flöt icke finnblod utan, som vi skola se, svenska odalbönders. För övrigt visar han att dessa förfäder var som bönder var mest, ömsom, men några rörde på sig, kom ut.

En komminister Henricsson tog sig alltså namnet Strinnberg, studerat folk gjorde gärna så, hembyns namn slank med på klassresan. Farfarsfar höll sig fortfarande i Härnösands stift, gifte sig fint och dog 1767. Yngste sonen Zacharias blev den förste som skrev sig Strindberg, och faktiskt hette byn Strinde ursprungligen. Han gjorde ännu finare klassresa och umgicks i hovkretsarna, inte illa av en kryddkramhandlare. Stadsmajor i Stockholm innan han dog 1829. Chef för borgerskapets infanteri, skriver August själv om farfar, men har i övrigt inte stenkoll på äldre släkten.

Strindbergs mamma var underklass. Tjänstekvinnan som arbetade på Liljeholmens värdshus när hon träffade Augusts pappa. En demokrat som alltid var förtrolig med tjänarna. Kanske finns även hennes släktutredning i någon lärd skrift. Annars kan man läsa Tjänstekvinnans son. Den är lysande.

Jan-Olov Nyström

Mer läsning

Annons