Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skakande dokument om folkmordet i Rwanda

Den långa titeln kommer ur ett brev från en grupp pastorer som tillsammans med andra tutsier gömt sig undan det vilda slaktandet i en kyrka.

Annons

De vet att de ska attackeras när dagen gryr och författar därför en vädjan till pastor Ntakirutimana, i hopp om att dennes nära kontakt med borgmästaren skall rädda dem. Borgmästaren nekar och pastor Ntak har själv åtalats för att ha organiserat massmordet som följde. Det blev ingen räddning.

Philip Gourevitch har skrivit denna hyllade reportagebok om folkmordet i Rwanda där nära en miljon människor dödades på bara några hundra dagar. Det är en välavvägd, saklig vidräkning han åstadkommit. En av de mest rannsakande och kraftfulla journalistiska texter jag stött på.

Här finns ögonvittnesskildringar från de panikslagna folket på gatorna, vansinnet och hjältedåden på Hôtel Mille Collines. Liksom världssamfundets totala oförmåga och likgiltighet. Men också en inblick i det skräckslagna, förvirrande uppvaknandet efter massakern. Hur fortsätter vi våra liv efter Rwanda?

Som en röd tråd genom boken går Gourevitch agiterande mot några begrepp som nästan blivit legio då vi talar om händelser som denna. Begrepp som eller blir tydliga symboler för det perifera avståndets förkastande av detaljer. De verkar reducerande och fördummande. En simpel nick innan man vänder sig om.

Går det att förstå eller ens förklara folkmordet i Rwanda? Några av historiens blodigaste månader bär på en komplicerad värld av mening och motiv. Det går att lysa upp, att i viss mån gestalta. Det är nu i april precis femton år sedan folkmordet inleddes. Alltså alldeles nyss. Nu finns detta skakande dokument och klarsynta försök till djupare insyn ute på svensk pocket.

Petrus Öhman

Mer läsning

Annons