Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sem-Sandberg kan få årets Augustpris

/
  • Steve Sem-Sandberg är en av årets Augustnominerade författare, med sin roman De fattiga i Lodz, recenserad på kultursidan den 22 september.

Steve Sem-Sandberg, Ann Jäderlund och Aris Fioretos. Där har ni tre av dem som har chansen att vinna årets Augustpris i den skönlitterära klassen.

Annons

Nomineringarna till årets Augustpris tillkännagavs på måndagen. En tidig favorit får sägas vara Steve Sem-Sandberg, vars De fattiga i Lodz handlar om ett antal människor i judegettot i polska Lodz under andra världskriget. Boken möttes av stående ovationer av kritikerkåren när den gavs ut i september.

En annan författare som gav stora applåder när nomineringen lästes upp var Aris Fioretos, vars roman Den siste greken kom i augusti.

Övriga som har chansen till det skönlitterära priset är En liten historia av Eva Adolfsson, Städerna inuti Hall av Johannes Anyuru, Hotel Galicja av Per Agne Erkelius samt Vad hjälper det en människa om hon häller rent vatten över sig i alla sina dagar av Ann Jäderlund.

Som vanligt dominerade de stora förlagen – tre nomineringar i skönlitteraturklassen gick till Norstedts, och tre till Albert Bonniers förlag.

I fackklassen nominerades bland andra Elisabeth Åsbrinks bok Smärtpunkten, om arbetet med Lars Noréns pjäs Sju tre och Malexandermorden.

Förra året gick priset för årets skönlitterära bok till PO Enquists Ett annat liv.

Augustpriset delas ut av Svenska Förläggareföreningen. Årets prisutdelning äger rum i Berwaldhallen i Stockholm den 23 november. Prissumman är 100 000 kronor.

Daniel Åberg

TT Spektra

daniel.aberg@ttspektra.se

Mer läsning

Annons