Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satiriska noveller med rejäl skruv

/
  • George Saunders noveller ges nu ut på svenska i översättning av Niclas Nilsson.

BOK: Kristian Ekenberg har läst den hyllade novellförfattaren George Saunders.

Annons

George Saunders noveller är förankrade med kätting i ett lätt igenkännbart Amerika, men de svävar likt en heliumballong en bra bit ovanför marken.

De tio novellerna i ”Tionde december” blandar en realistisk blick på den ekonomiska krisens Amerika, där klyftorna vidgas, med surrealistiska inslag.

Här finns i novellen ”Semplicaflickorna” en familj med skakiga finanser som efter en skraplottsvinst lyxkonsumerar en bisarr trädgårdsdekoration, bestående av flyktingkvinnor förenade i led med en tråd genom skallarna, i stället för att reda ut sin ekonomiska situation.

Här finns mannen som i stället för fängelsestraff utsätts för besynnerliga experiment. Och här finns en vaktmästare som via medicinering börjar tänka som en riddare.

Novellsamlingar är alltid svåra att beskriva i recensioner, och George Saunders noveller är ovanligt svåra att reducera ner till ett par rader. De glider drömlikt undan.

Läs mer: Småstadsblues i litteraturen – essä om romanerna som skildrar den svenska småstaden

Han ger en bild av ett samhälle där medelklassen kläms åt hårt. Stagnerade löner och kapade arbetstillfällen å ena sidan, en kultur som uppmuntrar till ohållbar överkonsumtion å andra sidan. Det är ett Amerika där kreditkortsskulderna växer, Kardashian-familjen är kungligheter och ressentimentet växer mot enprocentarna som lagrar merparten av rikedomen på sina bankkonton. Men samtidigt som de befinner sig i ett underläge, matas de av en popkultur där alternativen till att vara en vinnare är få. Resultatet är dagdrömmar präglade av storhetsvansinne, långt från den grå vardagen, fantasier där alla får vara balens drottning.

Just i dagdrömmarna och friktionen mot verkligheten har George Saunders ett eget land i litteraturen. Han lyckas fånga känslan av att livet pågår lika mycket i hjärnan som i världen utanför.

Den satiriska blicken får mig att associera till den brittiska tv-serien ”Black mirror”, som presenterar liknande surrealistiska samhällsvisioner för tittaren. Skruvade scenarion som ändå lyckas berätta någonting om liven vi lever här och nu.

George Saunders är en spännande bekantskap, men spännande bekantskaper kan lätt bli tröttsamma. Hans prosa präglas av allt för många manér. Ibland när man stöter på en bok som man inte alls begriper, kan den upplevelsen trigga nyfikenheten, få en att haja till. Ibland är dock svårbegripligheten bara ogenomtränglig. Tyvärr faller ”Tionde december” för mig inom den senare kategorin.

Mer läsning

Annons