Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röster från länet i Folkteaterns nya pjäser

/
  • Folkteaterns ledningstrio börjar sätta avtryck: Erik Uddenberg, Kajsa Isakson och Mattias Brunn.

Verkligheter.
Där har ni temat för Folkteaterns 2016.
Teatern tar sig an allas våra skiftande verkligheter med 100 procent nyskrivet material.

Annons

Efter förra årets storsatsning på "Faust" gick Folkteatern Gävleborg in i sparläge med repriser av bland annat "Körsbärsträdgården" under hösten. Men nu har teatern laddat om och presenterar ett digert program för 2016.

LÄS OCKSÅ: Återbruk hos Folkteatern

De har valt att knyta fast allt vid en röd tråd som de kallar ”verkligheter”. Ett brett tema där det mesta tycks rymmas, att döma av teaterns presentation av temat.

”Vi möter familjehemligheter, vardagsbetraktelser, biosfärens kollaps och politik. Det handlar om normer, om kamp, lust, längtan, utopier och drömmar. Men det handlar också om vad som utifrån olika erfarenheter och blickar betraktas som verkligt eller inte.”

LÄS MER: Spännande trio tar över Folkteatern

Folkteaterns nya ledartrio presenterar sig, åtminstone till två tredjedelar. Erik Uddenberg har skrivit och Kajsa Isakson regisserar vad som på förhand ser ut att bli den mest intressanta föreställningen. ”Framtiden i mig” bygger på intervjumaterial med Gävleborgare gjort av Mikael Vallström och Lotta Svensson från Forskning och Utveckling, CFL i Söderhamn.

Den beskrivs som ”ett myller av röster som ibland rör sig närmare varandra i gemensamma beröringspunkter” och för tankarna till Mattias Anderssons pjäser, bland annat ”Mental states of Sweden”, med brottstycken ur intervjuer som bildar en större kör. Gävleborgarna har fått svara på frågan om vad de tror om framtiden. ”Framtiden i mig” kommer att turnera i Gävleborg och på varje ort ansluter lokala musiker.

LÄS MER: Nätverk ska hjälpa unga på landsbygden

– Det är oerhört viktigt att lyssna in var du är och vilka du spelar för. Det kan vara stor skillnad att spela här jämfört med i Stockholms innerstad. Ibland kan jag tänka att publiken ska få det den inte visste vad den vill ha, ibland kan jag tänka att det inte är så intressant att komma med en pjäs om tunnelbanan till Dorotea, sa Kajsa Isakson tidigare i höstas när vi intervjuade den konstnärliga ledartrion om vad de vill göra med Folkteatern.

LÄS MER: Allt fler lämnar länet

De senaste åren har Folkteatern spelat några av de stora klassikerna, som ”Faust” och ”Körsbärsträdgården”, men nu satsar de på helt nyskrivet material. Erik Uddenberg bidrar även med ett samarbete tillsammans med Unga Klara i form av ungdomspjäsen ”Vad ska du ha mig till?” om ett möte mellan en lärare och en bortsorterad elev.

Folkteaterns ensemble är van vid att ha framträdande roller. Men i vår kanske skådespelarna är ännu mer framträdande än vad de har varit tidigare. Martin Pareto leder en ny satsning på ”budkavlekvällar” på tema klimatkrisen. Publiken bjuds in med egna tankar, frågor och funderingar som ska resultera i en pjäs framåt sommaren. ”Kommer vi om 30 år att odla inne i Gävle, att inte ha råd att frakta varor som idag? Och hur ändrar vi i så fall vår blick på staden och vårt förhållningssätt till naturen?”

Även Alexandra Zetterberg Ehn får en ledande roll i ”Projekt: Mamma”. Hon utgår från sin mormors dagböcker i vad som kallas ”ett dokumentärt koncentrat av en tid och en värld” som ställer frågor kring vems perspektiv en historia egentligen har och om en människa kan komma till liv om någon annan gestaltar hennes historia.

Under våren fortsätter också Folkteatern med sina kafésamtal i regionen.

LÄS MER: En annan tid och körsbärsträdgård

Teater extra allt!

Mer läsning

Annons