Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redaktörens konspirationer

/

"Varför bojkottar ni oss? Vi gör ett viktigt kulturellt arbete som riktar sig till hela länet, men ni skrev bara en kort notis inför premiären! Det var samma sak förra året."

Annons

Jag vet inte hur många sådana samtal jag har fått under de år jag arbetat som kulturredaktör i Hälsingland. Och jag kan förstå upprördheten hos de eldsjälar som lägger så mycket ideell kraft på ett arrangemang som engagerar en mängd personer, kostar pengar för produktion och marknadsföring och där deras projekt står i centrum. Absolut. Det är bara det att det finns en mängd olika centrum i det här landskapet.

Nej, vi konspirerar inte, jag lovar. Det är inte musikgruppens, teaterföreningens, kulturhusets eller ens kommunens fel att kultursidan inte skriver helsidor om ett storsatsande kulturprojekt eller en liten sommarutställning.

Kvalitetsbedömning är en del i det hela, resurser i form av personal, tid och utrymme i tidningen en annan. Allt bidrar till att vi prioriterar vissa kulturhändelser mer än andra. Mänskliga misstag likaså. Det är klart att jag gjort felbedömningar, glömt bort bevakningar, slarvat bort mail och bara trött avvisat vissa tjatiga kulturpersoner. Det senare dock mer sällan, faktiskt, vad än vissa tror och sprider på sociala medier.

En debatt på ett uppslag och inte en rad om en viktig konstutställning. Ja så kan det bli, de som vinner kampen om uppmärksamheten kan få mer plats än de förtjänar.

Det blir extra tydligt så här på sommaren när hela Hälsingland exploderar av kulturarrangemang. Jag vet knappt någon annan del av landet (tro mig, jag har kuskat runt en del i sommar, från Östersund i norr till Malmö i söder) som har lika tätt mellan små gallerier, allsångskvällar, stämmor och kyrkokonserter. Bara denna helg då Världsarvsjazzen i Jan Johanssons anda krockar med Loses visfestival och Bjuråkersstämman, med flera musikarrangemang. Så hur ska man välja när man sitter ensam på kulturredaktionen, har litet utrymme i tidningen, frilansar är bortresta på semester och nytillkomna semestervikarier på lokaltidningarna snor runt som skållade råttor för att hinna med att intervjua, fotografera och filma nyheter och olika sommararrangemang.

Se kultursidans sommarartiklar som nedslag i Hälsinglands kulturliv, med försök att hålla en så hög kvalitetsnivå som möjligt. För det är mycket som en kultursida med ambitioner ska få med. Intressant litteratur, kulturdebatt, kommentarer, analyser, förhandsintervjuer, recensioner och så nya inslag som tv-klipp och interaktiva webbartiklar. Det är klart att det blir fel ibland.

Men det finns ingen svart lista över människor och arrangemang vi vägrar skriva om. På heder och samvete.

Så fortsätt att ringa, e-posta och skriva brev. Det är era tips vi lever på.

Mer läsning

Annons