Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport från Bokmässan: Allt från en virtuell guidning på hälsingegård till debatt om kulturmannen

Redan innan allmänheten fått plats på Svenska Mässans golv i Göteborg är ljudnivån smärtsamt hög bland montrar och scener. En av dem som har svårt att tävla om ljudliga scenprogram är Alwa Woxlin med förlaget K&R från Bollnäs.

Annons

Alwa Woxlin har flera pedagogiska böcker som hon pratar om på Bokmässan. Handstilens betydelse för inlärning och tillfredsställelse är en av hennes käpphästar, så lärare och förläggare hon är.

Klockan är tio på morgonen och en stor förväntansfull samling lärare har samlats kring förlagsmontern där Alwa Woxlin ska berätta om sin syn på handstilens betydelse för inlärningen. Men samtidigt som hon ställer sig på bänken och utan mikrofon (uppmanad av bokmässan att avstå) börjar berätta, startar Hälsa- och livsstilsscenen intill sitt första program på hög volym.

Det finns inte en chans att höra något om det avstressande att låta handen få arbeta med orden, utom för dem allra närmast.

– Vi löste det till slut med att vi flyttade oss bakom monterskärmen, säger Alwa Woxlin som ändå är positivt inställd till bokmässan och är nöjd med all respons från besökare. Inte minst lärare är intresserade av hennes språkkurser för nyanlända på persiska, arabiska, tigrinja och engelska.

Även Karin Linderoth, som gör sin första bokmässa, är överraskad av det stora intresset som visas för hennes charmiga barnböcker om mormor KrutRök och highlandcattlekossan Margit.

Ändå är det en reflektion jag gör, att Bokmässan mer eller mindre håller på att ta död på sig själv genom trängseln på mässgolvet i entréplanet och alla förlagsmontrar som tävlar om uppmärksamheten. Resultatet blir huvudvärk och förvirring. Till slut blandas allt i en enda röra. Kanske montrar ska samarbeta om gemensam scen eller ordna mer avskilda rum för sina program i framtiden?

Men det hindrar inte att författare, förlag, organisationer och bibliotek ständigt återkommer till Göteborg för att visa upp sig och se andra. Som Region Gävleborg, som i år har en egen monter där de översatt sitt ledord Gört till Makeit.

Anette Helgesson, feelgood-bibliotekarie i Ovanåker, är en av alla som trivs på Bokmässan i Göteborg.

Där sitter Ovanåkers feelgoodbibliotekarie Anette Helgesson med en kasse det står Hyssj på. Men själv hyssjar hon knappast, hon fick chansen att berätta om integrationsprojektet Jalla tillsammans i Ovanåker innan hon själv ger sig iväg för att träffa några andra feelgoodbloggare.

I år saknar Gävleborgsmontern helt böcker, trots att biblioteken i Söderhamn, Bollnäs, Ljusdal och Ovanåker är aktivt närvarande. I stället är det det egna skapandet som lyfts fram. Berättelser växer fram genom att barn och unga får lära sig programmering som verktyg. I samarbete med KomTek arbetar folkbiblioteket i Söderhamns kommun också med olika aktiviteter där sagor och berättelser blir solcellsmodeller eller andra tekniska lösningar.

Även länsmuseet deltar i montern med konkreta aktiviteter som att odla i pallkrage eller sticka utifrån hönsnät.

Gun Hedlund, kultur- och kompetensdirektör i Region Gävleborg, låter sig uppslukas av de skapande möjligheterna med bland annat stickning i Makeit-montern.

Intresset verkar stort, många stannar till i montern och fascineras av teknik och handens arbete. Gun Hedlund, kultur- och kompetensdirektör i Region Gävleborg, är glatt överraskad över hur de lyckas utmana och överraska besökare genom sina kreativa exempel. En viktig del i deltagandet på mässan är att visa hur samarbetet fungerar mellan olika verksamheter i länet, som länsmuseet och biblioteken till exempel.

På lördag kommer konstnären Margareta Danhard från Färila till montern för att visa hur det fungerar med smarta textilier.

Region Gävleborg erbjuder en virtuell tur genom världsarvsgården Bortom Åa i Fågelsjö.

Så får jag testa de märkliga virtuella glasögonen som snabbt förflyttar mig till salen i världsarvsgården Bortom Åa med sina målade väggfält, möbler och fotografier. Med speciella kontroller i händerna kan jag flytta en stol och lyfta upp ett fotografi. Jag är så koncentrerad att jag inte hör det inspelade samtalet som berättar om livet på gården. I stället går jag omkring i rummet och ser elden som sprakar i den öppna spisen. Säkert går det att göra betydligt mer avancerade rundturer, men det är kul att testa i alla fall.

Tecknaren Jens Ahlbom från Hudiksvall var en av landets illustratörer som lät sig utmanas av publiken i ett ritbattle.

Runt om på bokmässan pågår olika andra program med hälsingeanknytning. Illustratören Jens Ahlbom från Hudiksvall deltar i ett scenprogram där publiken får utmana landets tecknarelit med att bestämma vad de ska göra.

Anne Brügge i montern där hennes nyutgivna biografi över Karin Ek presenteras.

I förlaget H: ströms monter står Anne Brügge, författare som bor i Delsbo. Hon har just kommit ut med sin stora biografi om författaren Karin Ek. Och hon är sprickfärdig att få berätta om denna kulturpersonlighet som är väl värd att lyftas upp ur glömskan. Mer om detta kommer i en senare artikel.

Ebba Witt Brattström, Lena Andersson, Åsa Moberg och Rakel Chukri synade kulturmannen i sömnarna i ett  välbesökt seminarium på Bokmässan.

Mässlivet fortsätter och jag springer i väg för att hinna på seminariet med Ebba Witt Brattström, Lena Andersson och Åsa Moberg som synar kulturmannen i sömmarna. Här finns intressanta kopplingar till Brügges bokprojekt som vi får återkomma till.

Stort och smått, högt och lågt blandas på Bokmässan och det är det som är så frustrerande - och underbart.

Och runt omkring på mässan går kulturmän som Jan Guillou och Björn Ranelid och bara myser.

Mer läsning

Annons