Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rakt på sak om kärleksrelationer

/

Melissa Horn gillar det enkla och avskalade. Den 2 december kommer hon till Söderhamn med sina självbiografiska låtar om trasiga kärleksrelationer.

- Det är det som är nerven: Att skriva om saker som man inte vågar prata om annars, säger hon.

Annons

Man kan fundera på vad det är som får en blyg 17-åring att knalla upp till skivbolaget och spela upp sina tre egna första låtar. Man kan också fråga sig vad det är som gör att samma person, då i 20-årsåldern och med debutskivan nära pressning, bestämmer sig för att fråga Lars Winnerbäck om han inte vill spela in en duett.

- Konstigt nog ville han det, säger Melissa Horn.

Hon återkommer till blygheten flera gånger genom intervjun. Men någonstans i osäkerheten i den nu 22-åriga singer/songwritern finns ett stort mod. Och med nysläppta skivan "Säg ingenting till mig" har hon lämnat sin forne duettpartner från låten "Som jag hade dig förut" bakom sig.

- Vi skojade om det och sa att nu kanske ingen köper skivan, när inte Lasse är med, säger hon med ett leende.

När vi träffas är det två dagar kvar till starten på turnén som även stannar till i Söderhamn. Hon känner sig lite krasslig och nervös. Men det gör hon alltid innan turnéerna.

Kanske kan hon tacka gymnasietiden för att hon är där hon är. Hon gick samhälle med inriktning musik. Det var då de första låtarna skrevs och där hon lärde sig att stå på scenen.

– Det är jätteläskigt. Men nånstans innerst inne så vet man att det är det man vill. Jag försöker att inte ta nervositeten på allt för stort allvar.

Nya skivan beskriver hon som akustisk.

– Jag vill inte krångla till det och har ingen jätteröst heller. Jag gillar enkelheten. Jag tror att det är där jag hör hemma, än så länge.

Och mod krävs också för att skriva låtar om saker som man inte vågar prata om. Som första singeln från nya skivan, "Lät du henne komma närmre", som handlar om svartsjuka.

– Varje låt har sin historia. Man gräver mycket i sig själv. Jag skriver väldigt sällan glada låtar som man kan dansa loss till, säger hon.

Det händer att dem hon skriver om inte har förstått det. Och en del personer som hon inte skrivit om har trott att det är dem det handlar om.

– Det handlar om kärleksrelationer. Det har det väl nästan alltid gjort. Det blir väldigt rakt på sak, vissa kanske tycker att det blir för nära.

Låtarna brukar börja med en enkel textrad, som skrivs in på mobiltelefon eller små papperslappar. Därefter byggs de på med text och melodi. Oftast samma tre ackord.

– Jag vet knappt själv hur jag gör. Jag tror alltid att jag skrivit min sista låt.

Hittills säger hon att hon inte har någon färdig låt som inte hamnat på skiva. Dagen innan hon gick in i studion för senaste plattan hade hon bara nio låtar klara.

– Som tur var så fick jag lite ångest. Så det kom en till, säger hon.

Efter första skivan blev det fyra turnévändor. Den nya turnéplanen sträcker sig fram till den 9 december. Längre fram än så har hon inte några planer.

– Jag är så rädd och underskattar mig själv. Jag kommer vara skeptisk och rädd om de säger att vi ska spela i vår igen, säger hon.

Nya skivan har i alla fall mottagits väl av recensenter.

– Den känns aktuell. Jag har skrivit låtarna under det senaste året och den har varit väldigt rolig att spela in. Jag försöker att inte ha så stora förhoppningar. Men jag är jätteglad över responsen den fått.

Mer läsning

Annons