Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radions lyrikpris till Jörgen Lind

/
  • Jörgen Lind får Sveriges Radios lyrikpris för

Sveriges Radios lyrikpris 2015 går till diktsamlingen "Vita kommun" av Jörgen Lind.

Annons

Juryn skriver i sin motivering att den "fångar världen i ett strömmande flöde som med skärpa och ömhet rör sig mellan det privata och det gemensamma".

Jörgen Lind är född 1966 i Umeå, men bor sedan lång tid tillbaka i Göteborg. Han debuterade med diktsamlingen "Ararat" 1997. "Vita kommun" är den femte och sista delen i diktsviten "Rede" som påbörjades 2004. Boken består av en enda lång text, med "ett lågmält växelspel mellan poesi och prosa".

Sveriges Radios lyrikpris har delats ut sedan 1958 och bland tidigare pristagare finns Tomas Tranströmer, Nelly Sachs och Ann Jäderlund. 2013 gick det till Ann Hallström. I fjol delades inget pris ut.

Från och med i år ges för en specifik diktsamling och inte som belöning för ett helt författarskap som tidigare.

I år hade, förutom Jörgen Lind, även Katarina Frostenson, Caroline Thorell, Erik Bergqvist och Jila Mossaed nominerats till priset. Jörgen Lind fick ta emot prissumman på 30|000 kronor vid en ceremoni i Radiohuset i Stockholm som direktsändes i P1 och P2 på onsdagskvällen. Den vinnande diktsamlingen kommer att vara utgångspunkt för flera musikaliska verk som P2 beställer.

Mer läsning

Annons