Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisregn över länets kulturarbetare

/
  • Bertill Fält, ledare för Gävleborgs Ungdoms Big Band, får det ena av landstinget Gävleborgs kulturpris 2011.
  • Kulturpristagare: Gerd Engberg, kulturentreprenör i Hudiksvall, bland annat drivande bakom teaterföreställningen Ronja Rövardotter på Iggesunds jernverk.

Gerd Engberg, Hudiksvall, och Bertil Fält, Sandviken, får Landstinget Gävleborgs kulturpris för 2011.

Annons

Landstinget Gävleborg delar varje år ut kulturstipendier och kulturpris för att uppmuntra och hedra personer som gör betydelsefulla insatser på kulturområdet. På tisdagen beslutade nämnden för tillväxt och regional utveckling, TRU, att dela ut två kulturpris, som består av en bronsstatyett av konstnären Diana Andersson, samt totalt sex kulturstipendier om vardera 20¶000 kronor.

En av bronsstatyetterna går i år till kulturentreprenören och teatereldsjälen Gerd Engberg i Hudiksvall, och i juryns motivering står bland annat: "genom en lyckad kombination av stor kreativitet och idérikedom, stark drivkraft och utvecklad organisationsförmåga har hon lyckats genomföra ett flertal stora sceniska projekt. Hon ligger exempelvis bakom den uppmärksammade teaterföreställningen Ronja Rövardotter och en uppsättning av Carmina Burana i Iggesunds jernverk."

Bertil Fält, Sandviken, hyllas även han med en statyett för sitt arbete som musikalisk ledare för GUBB, Gävleborgs Ungdoms Big Band, som två gånger korats till Sveriges bästa ungdomsstorband. " Med jazzen och bluesen som bas har Bertil ständigt letat efter och funnit nya musikaliska vägar att utforska, både i sitt eget spel och tillsammans med sina elever", lyder delar av motiveringen.

De sex kulturstipendierna går i år till:

Gävlekonstnären Anders Thyr, som kommer från Bollnäs, och har studerat på bland annat Gävle Konstskola och Konstfack. Han planerar ett tvåårigt konstprojekt med arbetsnamnet Alternativa identiteter.

Linda Bäckström, konstnär i Stockholm med rötter i Bomhus, Gävle. Hon studerar vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och arbetar med ett skulpturprojekt, Chandeliers and Rags.

Jonathan Wettermark, trombonist från Iggesund, som för tillfället är aktiv i Glasgow. Kulturstipendiet ska användas till en enmansföreställning som kombinerar musik för solotrombon med tal och teater.

Ida Long, sångerska, dansare och performanceartist, bor i Gävle. Stipendiet bidrar till att hon kan visa sitt verk Walk into the fire på Van Gogh-museet i Amsterdam i sommar samt att även genomföra en turné i samband med besöket.

Erika Norén är uppvuxen i Forsa och arbetar som manusförfattare och dramaturg i Göteborg. Hon arbetar nu med manus till en långfilm med arbetsnamnet Dollface, som handlar om en ung kvinnas kamp med sin självbild.

Anna Anderson, skådespelare i Gävle, och uppvuxen i Bjuråker. Just nu medverkar hon i den fria nordiska teatergruppen Subfrau som består av nio kvinnliga skådespelare. De firar sitt 10-årsjubileum under en nordisk turné i vår.

Mer läsning

Annons