Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pris för Norrlands svårmod

/
  • Norrlands svårmod av Therése Söderlind kom ut i pocket i april. Romanen gavs ut i höstas.
  • Therése Söderlind har fått Norrlands litteraturpris 2011 för sin debutroman Norrlands svårmod. Hennes nästa romanprojekt handlar om häxprocesserna och utspelar sig även i nutid.

Norrlands svårmod var en uppmärksammad debutroman i höstas. Nu har Therése Söderlind fått FCNorrs litterturpris 2011.

Annons

Therése Söderlind, Uppsala, fick i helgen Norrländska litteratursällskapets, FCNorrs, litteraturpris 2011.

"Det är ett slags Norrlands noir från sin ljusaste sida, där författaren på ett ömsint sätt skildrar både de destruktiva och de kämpande, uppbyggande sidorna hos sina huvudpersoner", skriver styrelsen bland annat i sin motivering.

Norrlands svårmod är en fem hundra sidor lång spänningsroman om en norrländs familj med ett ovanligt och tragiskt öde. Boken innehåller många naturromantiska skildringar av känslan i det norrländska landskapet.

Therése Söderlind är speciellt glad över utmärkelsen och kopplingen till det Norrland hon skildrar, som hon lämnade i 20-årsåldern. Hon växte upp i Höga kusten och bor numera i Uppsala efter långa tider i bland annat England, USA, södra Afrika och Vietnam.

- Titeln Norrlands svårmod kom till av en slump och var länge ett arbetsnamn under den tid jag skrev boken på författarskolan på Lunds universitet 2006 till -08, berättar hon. Det norrländska svårmodet är vad man känner efter en lång vinter, många norrlänningar förstår direkt vad jag syftar på.

Hennes ambition med boken var att skriva om en modern norrlandsfamilj, och vad som händer när tystnaden dominerar.

Norrlands svårmod kom ut i september 2010 på Wahlström & Widstrands förlag. I april i år gavs den ut i pocket.

På hennes hemsida www.teresesoderlind.se kan man nu följa skrivdagboken om hennes nya romanprojekt Vägen mot Bålberget?

Är det berget i Torsåker i Ångermanland där man brände kvinnor under häxprocesserna?

- Ja, men det döptes om 1965 till Häxberget och det tycker jag inte om, säger hon. Det var väl för att uppmärksamma händelserna där, men när kvinnorna brändes användes inte ordet häxa.

Therése Söderlund fick idén till boken när hon gick en så kallad häxvandring i Torsåkers kyrka. Hon drabbades av insikten hur nära detta ligger, även om det gått tre hundra år sedan processerna i Ångermanland och även i Hälsingland. Det har bara gått tio generationer.

Hennes kommande roman utspelar sig på två tidsplan, en del 1975 och en del 1675. När den kommer ut är inte fastställt än.

Mer läsning

Annons