Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiär för pjäs om Silverfisken

/
  • Sofia Rapp Johansson har många järn i elden. Böcker, jympa, visor och föredrag. I mars ska hon prata i Riksdagen och i kväll ser hon teaterföreställningen Silverfisken, som bygger på hennes diktsvit med samma namn.

På fredag kväll sitter Sofia Rapp Johansson, Hudiksvall, bland publiken för att se premiären av föreställningen Silverfisken på Teater Giljotin i Stockholm. Det är hon som skrivit den hemska, lyriska berättelsen som skådespelerskan Åsa Widéen gjort en föreställning av.

Annons

Hon ser förvånansvärt lugn ut, men inser att det kanske blir värre att se berättelsen på scenen och uppleva publikens reaktioner, än vad hon tänkt sig.

– Det ska bli spännande att se vad det blivit. Jag har inte varit med i arbetet, bara lämnat materialet till Åsa Widéen. Hon har fått göra vad hon vill, säger Sofia Rapp Johansson.

När den självbiografiskt färgade diktsviten Silverfisken kom ut för några år sedan blev uppmärksamheten oerhört stor och Sofia Rapp Johansson belönades med Katapultpriset. Boken handlar om hur lilla Fialiten utsätts för upprepade sexuella övergrepp av sin egen pappa och hans kumpaner.

Skådespelerskan Åsa Widéen kunde inte släppa boken, hon bestämde sig för att göra en teatermonolog av berättelsen, men med siktet inställt på ljuset, som trots allt finns där. Ändå är en åldersgräns på 16 år satt för publiken.

Det är nog Sofia Rapp Johansson själv som står för ljuset. Sedan åren med övergrepp och djupt missbruk har hon hunnit bli 29 år och skapat sig ett eget liv, med fortsatt skrivande, studier, hund, vissjungande och engagemang som jympaledare i Friskis och Svettis i Hudiksvall.

– Jag läser till undersköterska och är klar i april. Just nu har jag bara roliga saker på gång, utom praktiken på sjukhuset, som jag är nervös inför, berättar hon.

En bok, Pulsfabriken, som beskriver resan från missbruket fram till i dag, ligger färdig på Albert Bonniers förlag. En diktbok, som hon döpt till Nervkalops, är på gång, liksom en skiva med egna låtar.

Och så planerar hon att skriva en grej till dramatikern Lars Norén.

– När Silverfisken låg klar på förlaget kom Lars Norén upp och läste några sidor ur den. Han gillade språket och sa till Kristoffer Leandoer, som jobbade där då, att han skulle be tjejen ta kontakt med honom, förklarar Sofia Rapp Johansson.

Än så länge har hon inte hunnit med det, men det kan nog bli av snart.

Förutom alla engagemang, och hundbestyr på hemmaplan, så är Sofia Rapp Johansson en flitig föredragshållare, om sina böcker, missbruksfrågor och erfarenheter av behandlingshem och fosterhemsplaceringar.

– Jag ska prata i Riksdagen i mars. Då ska de få höra ett och annat!

Efter sista föreställningen på Teater Giljotin i Stockholm den 21 februari ska hon medverka i ett samtal tillsammans med Anne Skånér, grundare till Samhällets styvbarn och själv fosterförälder.

– Och så blir det en visturné i sommar!

Mer läsning

Annons