Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker vill ha mer jämställd folkmusik

/

På lördag är det dags för Spelstinafestivalen i Torsåker. Festivalen som sätter jämställdheten inom folkmusiken i fokus. Spelstinafestivalens Göte Andersson har kontaktat regionpolitiker och fått svar: Kvotering kan vara aktuellt.

Annons

Vid Spelstinafestivalen på lördag i Torsåker medverkar nära 20 kvinnliga spelmän, några av Sveriges bästa folkmusiker, och de allra flesta från Dalarna, Hälsingland, Gästrikland, Uppland och Västmanland, bland annat Lena Willemark, Emilia Amper, Ellika Frisell, Sonia Sahlström och Carina Normansson. De har repat in nya konsertprogram som i flera fall har premiär i Torsåker. Fokus är folkmusik av och med kvinnliga folkmusiker. Något motsvarande arrangemang finns inte i Sverige.

Jämställdhet är den andra stora programpunkten. Vid Spelstinafestivalen blir det för första gången en stor paneldebatt om hur kommuner, landsting och staten kan och ska öka jämställdheten inom musik- och folkmusikområdet. I den medverkar riksdagsmän, länspolitiker, kommunalpolitiker och folkmusiker.

Inför denna paneldebatt har vi passat på att intervjua de politiker som har makten i Landstinget i Uppsala län, Västmanland, Dalarna och Region Gävleborg. De vill ta initiativ för att öka jämställdheten.

– Sverige har haft som mål att öka jämställdheten sedan 1970-talet men det har gått alldeles för sakta. Jag tror att kvotering kan vara ett utmärkt sätt att agera för samhället. När jag säger kvotering så menar jag att samhället på ett övergripande och strukturellt plan skapar förutsättningar och satsar resurser för att öka jämställdheten. Det kan till exempel handla om riktat stöd som stärker kvinnornas position, säger Börje Wennberg, landstingsråd (S) i Landstinget i Uppsala län.

Har du majoriteten i landstingets styrelse med dig?

– Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet står bakom detta och jag bedömer att även delar av borgerligheten delar denna uppfattning, framför allt Folkpartiet. Jag vet att Kristdemokraterna, delar av Moderaterna och Centern samt Sverigedemokraterna säger nej till detta, säger Wennberg.

Han säger att nationell samordning är viktig, men enskilda kommuner och landsting kan ta egna initiativ.

Även i Gävleborg finns tankar om nya initiativ.

– Jag tror att vi behöver revidera vår jämställdhetspolitik och höja ambitionen för att åstadkomma ökad jämlikhet, säger Alf Norberg (V) i Region Gävleborg

– Jag tror man måste göra särskilda insatser för att stärka kvinnliga musiker. Ansvaret för att göra detta ligger på staten, landstingen och kommunerna, säger Suzanne Lazar, (S) i Landstinget Dalarna.

Västmanland ger liknande besked.

– Kvinnliga förebilder är en mycket viktig fråga. När Carolina Klüft vann tävling efter tävling i sjukamp exploderade intresset bland tjejer på idrottsplatserna runt om i Sverige. Inom musiken har förebilder samma betydelse. Vi ska arbeta för att lyfta bra kvinnliga förebilder inom musikvärlden. Vi behöver en förändring, säger Lena Johansson, Landstingsråd Landstinget i Västmanland

Men allianspartierna ifrågasätter kvoteringsförslagen.

– Vi tror inte på kvotering som huvudstrategi för att öka jämställdheten inom musikområdet. Den avgörande frågan är att stimulera kreativiteten, säger Göte Persson, (C) Landstingsstyrelsen i Dalarna.

Mer läsning

Annons