Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Per Agne Erkelius har avlidit

Den i höstas Augustnominerade författaren Per Agne Erkelius har avlidit efter en längre tids sjukdom, 74 år gammal. Hotel Galicja blev hans sista roman.

Annons

Romanen kom i fjol och hyllades samstämmigt av kritikerna. Per Agne Erkelius "står i det allra främsta ledet av vår svenska litteraturs människo- och samhällsskildrare" skrev exempelvis Caj Lundgren i Svenska Dagbladet.

Hotel Galicja handlar om en ung svensk författare som sent i livet, och svårt märkt av sjukdom, uppfyller det löfte han gav till en judinna han träffade på 1960-talet. Han lovade ta reda på vad som faktiskt hände hennes familj efter deportationen från Paris 1942. Efterforskningarna för honom ut på en smärtsam resa till Auschwitz.

Per Agne Erkelius föddes 1935 i Torsåker i Gästrikland, mitt i det ”Järnbäraland” som utgjort miljön i flera av hans självbiografiskt färgade romaner. Efter en tid som folkhögskolelärare blev han på 1970-talet författare på heltid. 1990-talstrilogin Himlavagnen, Efterträdaren och Orgelspelaren handlade om författaren Leo Kammar och om vilka omständigheter som påverkar en människas liv. Erkelius skrev också fler historiska romaner. Rembrandt till sin dotter (1998), som skildrade den holländske målaren i slutskedet av livet, blev en av Erkelius mest uppskattade.

Erika Josefsson

erika.josefsson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons