Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ond bråd död i sommarradion

/
  • Litteraturskribenten Jessika Gedin diskuterar mord i P 1 i sommar.
Foto: Stina Gullander

I "Detektiverna" lotsar Jessika Gedin deltagare och radiolyssnare genom litteraturhistoriens mord. Programmet ska bjuda både på tävling och djupdykning i ond bråd död.

Annons

Glöm Marklund, Mankell och det svensk deckarundret. Tänk Agatha Christie, Raymond Chandler och Sjöwall-Wahlöö. I Sveriges Radios nya litteraturfrågesport "Detektiverna" heter ämnet varken deckare eller thrillers, i stället är det kriminallitteraturens stilbildande klassiker som avhandlas under åtta program.
- Vi har dramatiserat romanerna, och förlagt dem i en annan miljö och givit karaktärerna andra namn. De är modifierade helt enkelt. De som tävlar ska gissa vem mördaren är, men också vilken roman det är, vilken författare och vad originaldetektiven heter. Så går det till, säger Jessika Gedin.
Varför gillar vi detektivromanen
Bland de tävlande finns bland andra Claes Borgström, Helen Tursten och Annina Rabe.
- Men det är också ett samtalsprogram där vi försöker borra oss in i detektivromanen, och varför vi tycker så mycket om den.
Gör du det?
- Jag är framför allt ett stort Sherlock Holmes-fan. Det är läsning som jag alltid återvänder till.
Varför är då den typiska svenska deckaren en trött herre i familjekris, den amerikanska en hårdkokt typ som hamnar i slagsmål och den brittiska en tänkare med tekopp? Jessika Gedin leder diskussionen och har också försökt ta reda på varifrån det engelska uttrycket för villospår, "red herring", kommer. Den ordagranna översättningen är röd sill.
- En förklaring är att det är en rökt fisk som luktade starkt och som man använde för att träna spårhundar. Säkert en myt, men en fantastisk myt, och hela deckarvärlden är kringvävd av den här sortens berättelser.
"Detektiverna" får premiär i P 1 den 23 juli.
Erika Josefsson/TT Spektra
erika.josefsson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons