Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utställning på Hälsinglands museum: Vågar du säga ifrån?

/
  • I utställningen Spelar roll berättar ungdomar om händelser där de varit utsatta. Var går gränsen för vårt eget ansvar för andra?
  • Marcel Rådström från Forum för levande historia.

En ny utställning på Hälsinglands museum i Hudiksvall sätter fokus på åskådaren – som skulle ha kunnat stoppa lynchningen, övergreppet, mobbningen eller slaget.

Annons

Om du ser ett gäng trakassera en annan människa – vad gör du då? Går fram och säger ifrån, stannar och tittar på eller smyger iväg utan att göra något?

Utställningen "Spelar roll" är producerad av Forum för levande historia och vänder sig främst till lärare och deras elever. Utan att vara spektakulärt visuell eller särskilt lätt att ta sig igenom utan guidning, så ställer den viktiga och utmanande frågor om normer, rädsla och mod.

LÄS MER: Skyldig? Nej, men jag tittade ju bara på

Det finns en mängd aktuella exempel att ta till, det är bara att följa nyhetsflödet. Som till exempel utfallet mot barn med utländsk bakgrund i Stockholm förra veckan. Men ibland kan det vara bra att se tillbaka på historien, där det också ofta finns ett facit – vad hände sen?

Elever från klass 9B på Läroverket i Hudiksvall får en förhandstitt på utställningen tillsammans med pedagogen Marcel Rådström från Forum för levande historia. Han utmanar eleverna med exempel där de tvingas ta ställning till hur de själva skulle ha reagerat om de varit där.

Tjejen som hör en medelålders man trakassera en kvinna i badhuset med att hon inte hör hemma i "hans land" – skulle hon våga konfrontera mannen eller trösta den utsatta kvinnan?

Lynchmobben i den amerikanska staden Duluth, som 1920 hängde tre svarta män från en cirkus på lösa anklagelser om våldtäkt är ett annat exempel. Är alla åskådare som var på plats oskyldiga om de inte höll i repet? Var går gränsen där åskådaren blir en del av brottet? På vykorten som spreds efter hängningarna ler en lysten publik mot kameran.

Eleonore Gusenbauer bevittnade under Andra världskriget ett massmord av arbetsfångar från koncentrationslägret Mauthausen från sin bostad. Hon mådde fruktansvärt dåligt av att se illdåden och skrev ett brev, inte till lägerledningen utan till polisen, för att få ett stopp på dödandet eller att det i alla fall utfördes utom synhåll.

Var hon feg eller modig?

Utställningen "Spelar roll" har turnerat runt i landet sedan 2009 och har visats tidigare i Hudiksvall, berättar Johan Perwe på Forum för levande historia.

Ämnet har knappast blivit mindre aktuellt under de år som gått. Oavsett om man är elev eller vuxen så får man en tankeställare. Den som är åskådare är inte självklart neutral. Passivitet kan tolkas som ett tyst medgivande. Men när ska man agera och när är det bäst att hålla tyst?

Så utmana dina egna normer och värderingar och lär känna dig själv. Du kanske blir överraskad.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Spelar roll visas på Hälsinglands museum 1 februari 201–30 april 2016.

LÄS MER: Hitta alla artiklar på Nöje & Kultur här

Mer läsning